FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Keress famatuzsálemet!

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a Madarak és Fák Napja alkalmából május 10-én lakossági akcióprogramot hirdetett Mutasd meg a famatuzsálemed! címmel, amely keretében a tájban rejtőzködő idős, matuzsálemi kort megélt faegyedek nemzeti parki adatbázisba történő beküldésére nyílt lehetőség.

A beküldéssel bárki hozzájárulhat ezen tiszteletet parancsoló faegyedek megőrzéséhez, védelméhez, vagy éppen bemutatásához.

A programba elsőként beküldött faegyed a Rátót község közigazgatási területéhez tartozó Róna-erdő egyik vadföldjén helyezkedik el. Az idős vadkörte (Pyrus pyraster) lemért mellmagassági kerülete 274 cm. Egészségi állapota jónak mondható, habár a tőkorhadás és a koronában található száraz ágak jelenléte arra utal, hogy a faegyed már a hanyatlás útjára lépett. Törzsébe mászóvasak kerültek beütésre, koronájában düledező magasles látható, minden bizonnyal egykor vadásztak e fáról.

Az idős vadkörte nem szerepelt a nemzeti park adatbázisában, ezúton is köszönjük Róza Árpád nyomravezetőnek a beküldést, aki a Hegyek Vándorai Turista Egyesület tagjaként végzett turistaút-hálózat felújítási munkák során lelt a faegyedre.

A program keretében továbbra is várjuk a beküldéseket, mely az alábbi linken tehető meg:
https://forms.gle/kcc9VemhEbMfohC88

A programmal és a beküldéssel kapcsolatos további részletek:
https://www.orseginemzetipark.hu/hu/info/igazgatosag/tevekenysegeink/onkentesseg.html

forrás: Őrségi NPI

Előző cikk

Fák jelölése a Kőszegi-hegységben

Következő cikk

Gábor Dénes-díj 2023 – pályázati felhívás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések