FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Biztosítható a szükséges tűzifa

„Véleményem szerint az őszi, előre tervezett fakitermelések megindulását követően fokozatosan enyhülni fog és az év végéig meg is fog szűnni a lokálisan kialakuló tűzifahiány” – mondta el Dégi Zoltán Géza, a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: társasága nem alkalmaz mennyiségi korlátozást az értékesítésben, csak ha spekulációs vásárlást akadályoz meg vele.

A szakember szerint a tűzifahiány egyetlen oka, hogy a családok szeretnék biztosítottnak látni, hogy a téli hidegben nem maradnak fűtés nélkül. Ennek jelenleg a legbiztosabb formája, ha a tüzelő már az udvarban van.

Az eddigi évek átlagához képest már most több tűzifát értékesítettek, mivel sokan korábban vették meg a téli tüzelőt, de olyanok is akadnak, akik több évre vásároltak.

A tűzifa iránti kereslet 2021 óta emelkedik, és mostanra nagyjából egyharmadával nagyobb / Fotó: Magyar Mezőgazdaság

Az év elején megindult fakitermelések ennek fedezetet szolgáltattak, de a folyamatos igény miatt nyári készletezésre már nem volt mód. Jelenleg is a termelésekkel párhuzamosan zajlik a vevők kiszolgálása.

Országosan eltérő mértékben, de az általános infláció mértékéhez igazodva drágult valamennyi erdei választék, közöttük a tűzifa is. A drágulásokhoz a keresleti piac is hozzájárult, de sokkal meghatározóbb nyomást jelentett a termelési költségek drasztikus emelkedése. Az erdőfelújítási, erdőnevelési és fakitermelési költségek is erős ütemben növekedtek a szállítási költségekkel együtt.

A tűzifa iránti kereslet 2021 óta emelkedik, és mostanra nagyjából egyharmadával nagyobb, de a megkérdezett szakember hosszabb távon egyértelműen biztosítottnak látja az igények kielégítését.

Mint mondta, a többi állami erdőgazdasághoz hasonlóan a NEFAG sem használta ki az éves fakitermelési lehetőségét olyan mértékben, amennyire az erdő növekedése azt lehetővé tette volna. Sok esetben a munkaerő hiánya is hozzájárult, hogy olyan erdőnevelési vágásokat sem végeztek el, amelyek az erdő növekedését szolgálják. Ezek pótlólagos elvégzésével rendkívüli tarvágások nélkül biztosítható a szükséges tűzifamennyiség.

A hazai erdők stabilan, megújuló módon mintegy 3,5 millió köbméter tűzifát biztosítanak az országnak, amit fenntartható módon lehet előállítani.

A hazai erdők stabilan, megújuló módon mintegy 3,5 millió köbméter tűzifát biztosítanak az országnak, amit fenntartható módon lehet előállítani.

Ehhez még hozzátehetjük azt a tényezőt is, hogy az eddig tüzelésre nem használt, de arra alkalmas fafajokat, faválasztékot – térségükben például a nyárfát – is el lehet kezdeni fűtésre használni.

„A magyar erdők biztosítják az ország tűzifaellátását, és ezt szolgálja az exporttilalom bevezetése is. A hazai erdők stabilan, megújuló módon mintegy 3,5 millió köbméter tűzifát biztosítanak az országnak, amit fenntartható módon lehet előállítani.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fakitermelés a diósjenői erdészetnél

Következő cikk

XI. Egri Erdészeti Nyílt NapStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések