FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa árak az egekben

Minden korábbit felülmúló tűzifaárakról tanúskodik olvasónk fotója, egy erdei köbméter már a hat számjegyű tartományban mozog. Mégis van, ahol még ilyen áron is csak “készlethiány” van, nem pedig tűzifa.

Nemrég tudósítottunk arról, hogy egy erdei köbméter (1x1x1,7 méter) népszerű tűzifa, például akác ára rövid idő alatt 20-25 ezer forintról 50-60 ezer forintra ugrott. De még minket is meglepett, amit ezen az olvasói fotón láttunk, hiszen már 120 ezer forintért kínálnak egy erdészeti köbmétert, igaz, “kalodásan” tárolva.

Nem ez az egyetlen százezres ár

Az ár nyilván sok mindentől függ, a fafajától, a szárazságtól, a szállítási költségektől is. Meg attól is, hogy éppen van-e, mert van, ahol ugyan sokkal kevesebb van kiírva az árlistán – csak éppen “átmeneti készlethiány” lépett fel. Bár ez a 120 ezer forintos ár mindenképpen nagyon magasnak látszik, sajnos nem is teljesen irreális. A tél közeledtével könnyen lehet, hogy elkel majd.

Erre utal az is, hogy nem ez az egyetlen hatjegyű, százezer feletti ajánlat a piacon. A Tuzifaker.hu kalodásan százezerért adná (tíz forint híján), de honlapjuk szerint így is kifogyott (lásd a képet).

Hat számjegyű árak mellett sem biztos, hogy van tűzifa.
Hat számjegyű árak mellett sem biztos, hogy van tűzifa.

Ahány ház, annyi mértékegység

A piacon az internetes források alapján egyébként elég nagy a káosz. Van olyan online eladó, amely egyszerűen nem közli, milyen mértékegységben értendő az ár. (De készlethiány miatt itt is szünetel az eladás – vagy egyéni alku kérdése?) Másutt az nem világos, hogy házhoz szállítással vagy anélkül gondolták.

Megint másutt szenvedhet a vevő a mázsáról való átszámítással, ahol már a nedvességtartalomnak is nagy szerepe van. Hab a tortán a Praktiker, ahol még házon belül is keveredés van, kilogrammban és köbdeciméterben egyaránt számolnak. (Lásd a képet.)

A Praktiker tűzifa-kínálata. Forrás: Praktiker.huA Praktiker tűzifa-kínálata. Forrás: Praktiker.hu

Hiányzik egy fogyasztóvédelmi szabály?

Míg a 40 dekás, 600 forintos kenyér árát kötelező feltüntetni egységes mértékegységben, kilóban, ahogy sok más élelmiszerét is, a tűzifánál ilyen előírás, úgy látszik, nincsen.

A 99-re végződő árak pedig az okos fogyasztó számára mindig gyanúsak. Mert azt jelentik, hogy nem annyiért adják az árut, amennyit a valós bekerülési ár + a szokásos, tisztes haszonkulcs kitesz. Hanem annyiért, amennyiért úgy sejtik, hogy a fogyasztó még meg-, vagy beveszi.

Tűzifa-kínálat egy vidéki barkácsáruháznál.
Tűzifa-kínálat egy vidéki barkácsáruháznál.

forrás: privátbankár

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az innováción spórolnak a cégek

Következő cikk

Sürgetik a szociális tüzelő programotStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések