FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nyírség fái sincsenek veszélyben

Forrás: Napló-archív

Tarra vágott erdők képzelt képe kering a közösségi fórumokon, amióta a Magyar Közlönyben megjelent a tűzifa-kitermelés szabályain lazító kormányrendelet. Az augusztus 4-én közzétett rendelkezés számos eddigi korlátozást felold, a legnagyobb aggodalmat az okozta, hogy a szabály nyomán könnyebben lehet tarvágást végezni akár nagyobb erdőkben, valamint a természetvédelmi vagy Natura 2000 besorolású területeken is. Ez utóbbi kettőn végül mégsem lehet fákat kivágni; az augusztus 16-i Hivatalos Értesítőben megjelent módosítás szerint kivonták a könnyített rendelet alól e részeket.

– A kormányrendelet vészhelyzet esetére készült – szögezte le megkeresésünkre Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, a fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok alapján akkor intézkednek, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudják a korábban tervezett kitermeléssel biztosítani. Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás az eredeti 2022-es ütemezés szerint zajlik.

A zrt. több mint 60 ezer hektár állami tulajdonú erdőterületet kezel Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ebből megyénkben csaknem 29 ezer hektár van. A társaság éves szinten 90 ezer köbméter tűzifát termel, amelyből az idei évre érvényes engedélyek alapján még mintegy 50 ezer köbméter kerül év végéig a piacra. 

Ezen túl a Nyírerdőnél vékony tűzifa gyűjtésére is van lehetősége a lakosságnak. Ez évente 10 ezer köbméter tűzifát jelent, melynek piaci értéke lényegesen alacsonyabb, mint a vastag tűzifa jelenlegi piaci ára. Itt szabad árualap van a társaságnál. Mint megtudtuk, a zrt. a lakosságnak értékesíti tűzifája döntő részét, ellátva a szociális tűzifa programban résztvevőket is.

Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese Forrás: Napló-archív
Már adott évben ültetnek

A társaság fenntartható gazdálkodásának alapja, hogy a kivágott fákat minden esetben pótolják. A hatályos jogszabályok két évet adnak a fakitermelés által érintett erdőterületek felújításának megkezdésére, ám a Nyírerdő jellemzően már a kivágás évében lép ez ügyben.

Juhász Lajos hangsúlyozta, a zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás mentén elégítse ki a lakosság, illetve az önkormányzatok részéről felmerülő tűzifaigényeket. 

Munkaszervezéssel igyekszünk a fakitermeléseket és a kiszállításokat fokozni, hogy a tüzelő a kedvezőtlen időjárás beállta előtt rendelkezésre álljon  – nyilatkozta. 

Érdeklődtünk az árak felől is. A szakember szerint a tűzifa ára jellemzően a többi energiahordozóhoz igazodik, vagyis az elmúlt években áremelkedést tapasztalhattunk, melynek mértéke a helyi viszonyoktól (például a munkaerő drágulásának mértékétől) is függ. Felidézte, két évvel ezelőtt egyébként jelentős tűzifakészletek voltak ebben az időszakban, és szinte egyáltalán nem mutatkozott rájuk kereslet.

forrás: HAON

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erőt és erdőt mutatunk!

Következő cikk

Tűzifahelyzet: akácot, tölgyet keresik



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések