FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erősen lassuló építőipar

2022. júniusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 8,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 4,8, az egyéb építményeké 11,7%-kal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,2%-kal alacsonyabb volt a májusinál. A II. negyedévben az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 25,0%-kal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2022 júniusában az előző év azonos hónapjához képest:

Az építményfőcsoportok termelése közül az épületeké 4,8, az egyéb építményeké 11,7%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,3, az egyéb építmények építésében 15,9%-kal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 4,3%-kal mérséklődött.

megkötött új szerződések volumene a 2021. júniusi bázisnál 27,8, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 37,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,1%-kal kisebb volt.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 1,2%-kal nagyobb volt a 2021. június véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 10,9%-kal csökkent, az egyéb építményeké 10,4%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2022 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest:

Az építőipari termelés 7,0%-kal bővült.

Építőipari termelői árak:

A II. negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében és a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben hasonló mértékben, 27,7 és 27,2, az egyéb építmények építése vonatkozásában pedig 19,0%-kal nőttek az árak a 2021. II. negyedévihez mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta.

Az építőipar árai 7,6%-kal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

forrás: KSH

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szlovákia - erdei sötét árnyak

Következő cikk

Nem kell aggódni a MecsekértStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések