FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

KSH: ipari termelés +4,0%

Júliusban az ipari termelés volumene a nyers adat szerint 4,0 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A szezonálisan és munkanappal kiigazított az ipari kibocsátás 1,1 százalékkal nagyobb volt az előző havinál – erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legnagyobb súlyú alágakban nőtt a termelés volumene, leginkább a villamos berendezés gyártásában, ahol 26,3 százalékos emelkedést mért a KSH. A járműgyártásban 16,6, az élelmiszeriparban 7,4 százalékkal nőtt a termelés, míg a számítógépek elektronikai és optikai termékek gyártása 14,4 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében csökken a termelés a tavaly júliusihoz viszonyítva, így a feldolgozóipar kibocsátása 3,7 százalékkal volt nagyobb, míg az energiaipar termelése 29,1 százalékkal emelkedett.

Az ipari export volumene 4,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 16,1, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 14,2 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 3,3 százalékkal emelkedett, a feldolgozóiparé 4,1 százalékkal csökkent, az energiaiparé 19,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

2022. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest:

Az ipari termelés 4,9%-kal nőtt. Az összes értékesítés 61%-át adó külpiaci eladások volumene 4,1, a 39%-ot képviselő hazai értékesítésé 8,4%-kal emelkedett.

Az ipari termelés a régiók közül egyedül Nyugat-Dunántúlon csökkent, 3,6%-kal. A legnagyobb mértékben, 11,2%-kal Pest régióban bővült a volumen, a többiben 0,6 és 8,8% között.

forrás: MTI, KSH 09-14

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Belga rezsicsökkentés

Következő cikk

Regionális munkaerő támogatásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések