FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hódok állományszabályozása

Természetvédelmi engedélyt kért a kormányhivataltól a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., hogy az elszaporodott hód állományát szabályozhassa. Rengeteg kárt okoz ugyanis a társaságnak is ez az állat. Engedélyt azonban nem kapott, de nem azért, mert kérelme megalapozatlan volt, hanem mert az elmúlt három évben természetvédelmi bírságot kapott.

Júliusban írtunk róla: jó hír lehet az erdőgazdálkodóknak, hogy az eurázsiai hód gyérítését az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében a természetvédelmi hatóság a megszabott feltételekkel engedélyezi.

Az elszaporodott hódok rengeteg kárt okoznak az erdőgazdálkodóknak. A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. nemrégiben a megyei kormányhivatalt kereste meg kérelmével, hogy szeretné szabályozni a hódállományt. Erre azonban nem kaptak természetvédelmi engedélyt. Az indoklás kiemeli: ennek oka nem a kérelem megalapozatlansága volt, hanem az, hogy a társaság az elmúlt három évben természetvédelmi bírságot kapott. 

A mostani szabályozás szerint “a hód gyérítését az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében a természetvédelmi hatóság engedélyezi, ha a kérelmező az ingatlan tulajdonosával, vagyonkezelőjével, jogszerű használójával, valamint a vadászati jog gyakorlójával megállapodást kötött a tevékenység végzéséről. Emellett a gyérítés október 1. és március 31. történik, olyan eszközzel és módszerrel, amelyet jogszabály nem tiltott, s azt megfelelő képesítéssel rendelkező végzi.”

forrás: újszó 09-12

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Pro Silva Nagyrendezvény, 10.24-26.

Következő cikk

Munkahelyi balesetek alakulása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések