FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Pusztít a tölgy-csipkéspoloska

Az észak-amerikai származású inváziós fajt Magyarországon először 2013-ban jegyezték fel, ma már minden megyében, így nálunk is előfordul. Az ölbői Nagyerdő tömbjében mutatta meg dr. Nagy László, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőművelési műszaki vezetője, mit okoz őshonos tölgyeseinkben a lombfakadástól levélhullásig folyamatosan szaporodó kártevő. Itt 2020-ban jelent meg a tölgy-csipkéspoloska, egyre nagyobb területeken van jelen.

A kocsányos és kocsánytalan tölgy és a cser is kiváló tápnövénye a tölgy-csipkéspoloskának. A kifejlett példányok a kéreg alatt telelnek, majd tavasztól a nőstények a levélfonákra petéznek. A lárvák és az imágók is szívogatják a növényt, emiatt a levelek elszíneződnek. Erős fertőzöttség esetén előfordulhat, hogy a fa már nyáron elveszti lombját. Ha a termőhely adottságai rosszak, és még aszály is sújtja a területet, akkor a tölgy-csipkéspoloska komoly károkat okozhat az erdőkben.

Hosszú távú hatása még kellően nem ismert, de az már látszik, hogy kártételével visszaveti a tölgy növekedését, rontja a fa egészségi állapotát, negatívan befolyásolja makktermését. Európában nincs természetes ellensége, a vegyszeres védekezésre pedig nincs mód az erdőben. Szakértők szerint a csipkéspoloska őshazájából importált ellenségének betelepítése jelenthet hatékony biológiai védekezést.

forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új Nemzeti Kiválóság Program

Következő cikk

Körültekintően kell a fát vágni!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések