FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lezárult erdőismereti vetélkedő

„Bennünk az erdő” – idén ez volt a témája a „Fedezd fel az örökséged” erdőismereti vetélkedőnek. 64 középiskolás csapat versenyzett határon innen és túl, ezúttal bizonyítva az ember és erdő közötti kapcsolat fontosságát. Az online vetélkedőben 3 fős középiskolás csapatok két elméleti és egy terepi feladatot teljesítettek.

Az eredményhirdetésre április 22-én, a Föld napja alkalmából került sor. A nyertes csapat a debreceni, Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium 10. évfolyamos diákjai lettek, 2. helyen az Óbudai Árpád Gimnázium, míg a 3. helyen a váci VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium tanulói végeztek.

A „Fedezd fel az örökséged” vetélkedőt immár hatodik alkalommal rendezte meg az Országos Erdészeti Egyesület. Célja, hogy a diákok évről évre új perspektívából ismerjék meg hazánk erdőségeit és a környezettudatos, fenntartható életmód fontosságát. 2022-ben egy különleges téma bejárására invitálta a diákokat az egyesület. A „Bennünk az erdő” elnevezés ember és erdő közti kapcsolat jobb megismerésére hívta a diákokat, és arra, hogy saját magukban is felfedezzék ennek jelentőségét: az ő kötődésüket az erdőhöz. Ennek a kapcsolatnak a megismerése és erősítése különösen fontos a felnövő generáció számára.

Arra voltak kíváncsiak, hogyan él az emberben az erdő? Hiszen nem csupán fizikai, hanem szellemi életünk, kultúránk, művészetünk természetes bölcsője. A csapatok felfedezték a Kárpát-medence erdeiben lezajlott történelmi eseményeket, az itt született mondákat és azt, hogyan mozgatta meg az erdő íróink, költőink, művészeink fantáziáját.

A március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napján induló vetélkedőnek most is nagy sikere volt, idén Erdélyből és Felvidékről is jelentkeztek természetrajongó diákok. A megmérettetés 3 fordulóban zajlott, ami során felkészítő tanárok segítették a csapatokat: egy 30 kérdésből álló feleletválasztós kvízt, egy maximum 3000 karakterből álló esszét, valamint egy terepi, fotós feladatot kellett teljesíteniük 4 hét alatt. A kvíz az ember és az erdő közös történelmére és annak fontos szereplőire, az esszé a társadalom és az erdő XXI. századi kapcsolatára koncentrált, míg a fotópályázatban a fiatalok megmutathatták, ők hogyan látják az erdőt és a velük való kapcsolatot. Az általuk készített fotók a @oeefedezdfel Instagram oldalon, illetve a #bennünkazerdő tag alatt találhatók.

„Az erdő nem más, mint egy elevenen élő és lélegző emlékkönyv. Képzeljünk el egy nagymamát, aki minél idősebbé válik, annál inkább halványodnak emlékei, és sok-sok év után már nem tudja, honnan jött, milyen volt gyermeknek lenni, milyen volt otthon, szüleinek szeretetében nevelkedni. Ha egy emlékkönyvet adunk neki, az emlékek annak segítségével visszatérnek, és egy kicsit újra, igazán érzi, milyen is élni. Ezt adja nekünk egy erdő.” – ez a 3. helyezett Entek csapatának egy gondolata az erdőről.

A szakmai zsűri az esszékben a szakmaiság, tartalom, helyesírás, stilisztika mellett az egyediséget, kreativitást értékelte, míg a fotóknál a hangulatot is pontozták. A végeredményt a vetélkedő elméleti és terepi feladatainak értékelése során megszerzett pontok összege – maximum 120 pont – határozta meg.

A verseny harmadik helyezettje az Entek csapata, Sztebel Judit, Szikora Blanka Laura és Somogyi Lili a váci VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium 11. és 12. évfolyamos tanulói lettek 108 ponttal, második helyezést ért el az Óbudai Árpád Gimnázium Csillagmohok csapata, Schleier Anna, Karádi Virág, Komm Sára lettek 109 ponttal. Az idei „Fedezd fel az örökséged” verseny nyertesei pedig a 112 pontot elért Kis mogyorók csapata, azaz Suga Dorina, Balla Zsófia, Görzsöny Gréta lettek, akiknek Csipkés Rita segített a felkészülésben. Ők a debreceni Kós Károly Művészeti Szakgimnázium, Technikum és Kollégium 10. évfolyamos diákjai.

Az első három csapat tagjait fejenként 70, 50, illetve 30 ezer forint értékű Libri-utalvánnyal jutalmazták és a nyertes csapatokat felkészítő tanárokat is fejenként 10-10 ezer forint értékű Libri-utalvánnyal díjazta az Országos Erdészeti Egyesület. A legjobban szereplő határon túli csapat, a Szerbiából versenyző Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja, akik az Országos Erdészeti Egyesület különdíjában részesült.

A verseny lebonyolítását az Agrárminisztérium támogatta.

forrás: OEE

Előző cikk

Megújuló energiaforrások

Következő cikk

Faiparos bALEKhét támogatókat keresünk



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések