FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ukrajna: lesz-e elég tűzifa?

Az erdészeteknek év végéig még mintegy 124 ezer köbméter tűzifa kitermelésére van engedélyük. Óhatatlanul felmerül a kérdés, lesz-e elegendő tűzifa, hogyan alakulnak az árak, mennyit kell várni rá, hogyan jut el a vásárlóhoz stb. A témával kapcsolatban feltettük kérdéseinket a Kárpátaljai Megyei Erdő- és Vadgazdálkodási Főosztálynak. Megkeresésünkre az alábbi válaszokat kaptuk.

Az elmúlt héten a Naftogaz elismerte, hogy képtelen teljesíteni a kormány téli gázellátási programját. A kormány tervének teljesítéséhez 4,5 milliárd köbméter gáz behozatalára van szükség, ami jelenlegi áron szinte irreális – jelentette ki Jurij Vitrenko, az állami nagyvállalat vezérigazgatója a Novij Csasz című lapnak adott interjújában. A Naftogaz vezetője kiemelte, nagy valószínűséggel képtelenek teljesíteni a kormány téli gázellátási tervét, melynek értelmében október 1-ig 19 milliárd köbméter gáznak kell lennie a föld alatti tározókban. Jelenleg 12,2 milliárd köbméter gáz van a tárolókban, számolt be Vitrenko. Hozzátette: saját termelésből havi 1 milliárd köbméterrel tudják növelni a tartalékokat, ám további 4,5 milliárd köbméter import gázra is szükség van. Mint megjegyezte, a Miniszteri Kabinet által kitűzött cél elérésének anyagi és technikai korlátai is vannak. Így nem meglepő, hogy sokan arra a következtetésre jutottak, hogy hiány lesz gázból, ezért azonnal megindult a roham az alternatív fűtőanyagokért. Kárpátalján a fa a legkézenfekvőbb alternatíva. Óhatatlanul felmerül a kérdés, lesz-e elegendő tűzifa, hogyan alakulnak az árak, mennyit kell várni rá, hogyan jut el a vásárlóhoz stb. A témával kapcsolatban feltettük kérdéseinket a Kárpátaljai Megyei Erdő- és Vadgazdálkodási Főosztálynak. Megkeresésünkre az alábbi válaszokat kaptuk.

Szabó Sándor

– Megnőtt-e az idén a tűzifa iránti kereslet Kárpátalján?

– A fűtési időszak közeledtével egyre több kárpátaljai gondolkodik azon, hogy: „mivel fog télen fűteni?”. A tavalyi év hasonló időszakához képest idén jelentősen megnőtt a tűzifa iránti kereslet. Idén augusztus közepéig a megyében működő erdészetek már több mint 162 ezer köbmétert értékesítettek a lakossági felhasználóknak és a költségvetési intézményeknek, holott a korábbi években a a téli tüzelő beszerzések csúcsidőszaka jellemzően szeptember-november volt.

– Lesz-e elegendő tűzifa az előttünk álló télre?

– Az erdészek szerint van elegendő. Július 31-ig az állami erdőgazdaságok raktáraiban 6757 köbméter volt előkészítve a lakosság számára. Az erdészeteknek év végéig még mintegy 124 ezer köbméter tűzifa kitermelésére van engedélyük. A szakértők meggyőződése: ez a mennyiség lehetővé teszi a lakosság tűzifával való ellátását, sőt, ha szükséges, tovább tudjuk növelni a kitermelést, vagyis a lakosoknak nem kell aggódniuk amiatt, hogy kifogyhat e tüzelő. Jelenleg az erdőgazdaságok kemény- (tölgy, bükk, kőris, gyertyán stb.), puha- (nyár) és tűlevelű fafajták (lucfenyő, vörösfenyő, jegenyefenyő stb.) kitermelését végzik.

– Mi a legegyszerűbb módja a tüzelő beszerzésének?

– Az erdészek azt tanácsolják, hogy az érdeklődők személyesen keressék fel a lakhelyükhöz legközelebbi erdőgazdaságot, és ott írassák ki a tűzifát. Így biztosra vehető, hogy a vásárló időben megkapja az igényelt mennyiséget és nem válik csalók áldozatává. A Kárpátaljai Megyei Erdő- és Vadgazdálkodási Főosztály hivatalos weboldalán (https://zakarpatlis.gov.ua) megtalálható az összes kárpátaljai erdészet elérhetősége és címe. Az árakkal és a szállítási feltételekkel kapcsolatos tájékoztatásért az erdészetekhez kell fordulni, ugyanitt kell megkötni a vásárlásról és kiszállításról szóló szerződést. Fizetni a helyszínen bankkártyával POS-terminálon keresztül lehet. Azon dolgozunk, hogy a jövőben a vásárlás ne csak személyesen, hanem online módon is megtörténhessen. Már fejlesztési szakaszban van a webshopunk, amely ugyanúgy működik majd, mint bármely online vásárlási weboldal. A tervek szerint még a téli fűtési időszak előtt elindul a portál. Semmilyen valóságalapja nincs azoknak a híreszteléseknek, hogy Kárpátalján hiány lesz tűzifából.

– Lényeges kérdés, ami mindenkit érdekel: hogyan alakulnak a tűzifaárak a régióban?

– Azok az erdőgazdaságoktól függően eltérőek, az árat különböző tényezők befolyásolják. Erről is az erdészeti hivatalokban lehet pontos tájékoztatást kapni, valamint a főosztály hivatalos weboldalán az árak menüpontban is elérhetővé tettük ezeket. Jelenleg az 1. osztályú keményfa (tölgy, bükk, gyertyán) a lakossági felhasználók számára 648 és 804 hrivnya/köbméter között mozog, a Kőrösmezői Állami Erdőgazdaságnál a legolcsóbb, míg a Szolyvai Járási Erdőgazdaságban a legdrágább. A hasított tűzifa köbméterenkénti ára 1100 hrivnyától (Kőrösmezői Járási Erdőgazdaság) 2500 hrivnyáig (Munkácsi Járási Erdőgazdaság) terjed. Egyébként magánvállalkozóktól is beszerezhető a tűzifa, de megbízhatóság szempontjából érdemes az állami erdészeteket keresni.

– Mennyit kell várni a kiszállításra?

– Évszaktól függően ez lehet néhány nap, de akár heteket is igénybe vehet. Az erdészek felhívják a figyelmet, jelenleg befolyásoló tényező, hogy az országban katonai mozgósítás zajlik, ami az erdészetek dolgozóit és a technikát is érinti. Ugyanez a helyzet a tűzifa kitermelésével foglalkozó vállalkozóknál is. Minden attól függ, hogy melyik erdőgazdaságból származik a tűzifa, mivel a kereslet régiónként jelentősen eltér. Az erdőgazdaságok az eddigi igények 81 százalékát már teljesítették.

– Hogyan jut el az áru a vásárlóhoz?

– Jelenleg ennek két módja van. Az erdészet saját járműve vagy a megrendelő által megbízott fuvarozó végzi el a feladatot. A jelentős számú teherautó „mozgósítása” miatt korlátozottak az erdészetek szállítási lehetőségei, így elsősorban iskolákba, óvodákba és egyéb szociális intézményekbe történik a kiszállítás. A lakossági vásárlóknak ezt jellemzően önerőből kell megoldaniuk.

– Milyen méretben rendelhető meg a tűzifa?

– Az erdészek a szállítási lehetőségektől függően készítik elő a tűzifát: 0,25–1, valamint 1–1,9 méterre vágva rendelhető. Egyes erdőgazdaságokban, ahol rendelkezésre áll az ehhez szükséges technikai háttér (a beregszászi, nagybocskói, munkácsi, ungvári és kőrösmezői erdészetek) hasított tűzifa is vásárolható. Idén augusztus 1-ig több mint 2000 köbmétert értékesítettek ebből a megyében.

– Mi a helyzet az önkormányzati fenntartású intézmények tűzifa-ellátásával?

– Az állami intézmények ellátása közbeszerzési eljárás keretében történik. Augusztus 11-ig már 7217 köbmétert szállítottak ki az erdészek oktatási intézményeknek és egyéb költségvetési intézményeknek. Magánvállalkozók, egyéni vállalkozók elektronikus nyílt árverés útján vásárolhatnak tűzifát az erdészetektől. Ebben az esetben az aukción vásárolt tűzifa a hazai, valamint külföldi (export) piacon egyaránt értékesíthető.

– Jellemző-e, hogy az erdőgazdaságok a szomszédos országokba– Magyarországra, Szlovákiába vagy Romániába – exportálnak tűzifát?

– Idén a térség erdőgazdaságai nem exportáltak tüzelőt külföldre. Az ipari mennyiségű tűzifa értékesítésének teljes folyamata elektronikus árverés útján történik, melyen belföldi és külföldi vállalatok egyaránt részt vehetnek.

Ági László, a Beregszászi Állami Erdőgazdaság megbízott igazgatója, aki korábban nyilatkozott lapunknak, megerősítette, Ukrajnában nem korlátozták a tűzifakivitelt, mint például Magyarországon. Ugyanakkor megjegyezte, az erdőgazdaságok nem foglalkoznak exporttal, vannak vállalkozások, melyek erre specializálódtak, és elektronikus nyílt árveréseken szerzik be a tűzifát. Hogy hol értékesítik azt, ők döntik el. Hozzátette: többlet esetén a beregszászi erdészet is meghirdet tűzifát a központi aukciókon.

forrás: KISZO 09-04

Előző cikk

Támogassuk az erdészet-tudományt

Következő cikk

Kemény lombos fát keres a lakosság




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version