FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szlovákia – erős tűzifa kereslet

Óriási a kereslet a tűzifa iránt a Bodrogközben. Egyre nagyobb nyomás nehezedik a magánerdészetekre, ahol már nem győzik a megrendeléseket.

A háború kitörése óta egyre nő a kereslet a fűtésre szánt faanyag iránt. Az emberek tartanak az energiaárak drasztikus emelkedésétől, s mivel lassan küszöbön a tél, nemcsak az árak, hanem a feszültség és a félelem is egyre nő. Így van ez a Bodrogközben is. Hajdan a Felső-Bodrogköz természetes növénytakarója az erdő volt, mára azonban ezekből csak kevés maradt meg. Az erdőterület egy részén – kb. 800 hektáron – a leleszi WH Danubius cég gazdálkodik. A cégnél kapott információ szerint az utóbbi időszakban legalább tízszeresére nőtt az tűzifa iránti igény.

„Cégünk 2006 óta foglalkozik fakitermeléssel. Erdőgazdálkodóként, az illetékes hatóságokkal együttműködve, a tervszerű erdőgazdálkodás eredményeként, az általunk kezelt erdőinkből kikerülő tűzifát értékesítjük. Mivel aránylag kis területről van szó, gyakorlatilag lehetetlen feladat számunkra, hogy kielégítsük a lakosság megnövekedett tűzifaigényét. Általában a nyári hónapokban megtelnek a raktáraink, idén azonban nem volt rá mód, hogy felhalmozzunk a szükséges mennyiséget, ugyanis már márciusban – közvetlenül a háború kitörése után – kezdtek érkezni hozzánk a megrendelések, amelyeket folyamatosan teljesítettünk. A nyári hónapokban tovább nőtt a kereslet, így egyre hosszabb lett a várólista. Jelenleg ott tartunk, hogy legalább két hónap várakozási idővel kell számolniuk a vásárlóknak” – közölte a Wagner Maximilian, a cég menedzsere.

Mindezt munkatársai, a fakitermelést és -értékesítést végző Szabó Ottó és Kis József is megerősítették. Elmondásuk szerint naponta 10-20 hívást kapnak a megrendelőktől. „Ma már szinte elképzelhetetlen, de régebben volt olyan évünk, hogy alig tudtuk értékesíteni a felhalmozott tűzifát – egy reklámújságban is hirdetnünk kellett. Most ott tartunk, hogy már reggel, ébredéskor 3-4 elmulasztott hívást jelez a telefonom, és ez folytatódik egész nap. A teendőim sajnos sok esetben nem engedik, hogy minden hívásra reagáljak, de megtesszük, ami tőlünk telik. Erdészetünknél kemény lombos (akác, tölgy, cser) és lágy lombos (nyár) fafajokból vásárolható tűzifa. Az értékesítésre szánt tűzifát csak térfogatra, méteres, valamint 4 és 6 méteres hosszban lehet vásárolni, emellett hasított tűzifát is kínálunk; a méteres iránt van most a legnagyobb érdeklődés” – közölte Szabó Ottó.

A Bodrogközben a legelterjedtebb erdőtípus az ártéri erdő, melyek között találunk puha- és keményfás ligeterdőket. Ezek nagy részét a Szlovák Állami Erdészet kezeli, ám prioritásai között nem szerepel a régióban élők igényeinek kielégítése. Beszéltünk a battyányi erdészet dolgozójával, aki megerősítette, hogy nem vesznek fel megrendeléseket a lakosoktól. A feldolgozott fa tehát elkerül a Bodrogközből. Az állami erdészet honlapján (www.lesy.sk) ugyan az olvasható, hogy bizonyos igazolások felmutatása mellett bárki számára biztosítanak fűtésre alkalmas faanyagot, a tapasztalat azonban mást mutat. (Próbáltunk bővebb információt szerezni ezzel kapcsolatban, de nem sikerült őket elérnünk telefonon – szerk.megj.) A battyányi erdész hozzátette, az erdészet lehetővé teszi, hogy a lakosok elvigyék a fakitermelés után hátrahagyott faanyagot, ehhez azonban engedély szükséges.  A teher tehát a régióban működő magánerdészetek vállát nyomja. Erről számolt be hírportálunknak Wagner Anita is, a leleszi cég adminisztrációs munkatársa, aki szerint a megrendelések teljesítését most az esős időjárás is lassítja. „Munkatársaink nagyon sokrétű feladatkört látnak el. A fakitermelésen kívül egyebek mellett a cserjék ültetésével és gondozásával is foglalkoznak, és persze számos erdészeti és a vadak gondozásával összefüggő munkát is ellátnak, mindemellett a mezőgazdasági munkákból is kiveszik a részüket.

Bár nagyon igyekszünk, hogy a kéréseket teljesíteni tudjuk, fontos szem előtt tartani, hogy munkánkat mindig a tervszerű erdőgazdálkodás figyelembevétele mellett végezzük. Semmit sem tudunk garantálni. Munkatársaink már most, szeptember közepén teljesítették az idei évre vonatkozó tervet. Más években szeptemberben érkezett a legtöbb megrendelés, idén viszont teljesen felborult a rend – jó ideje üresek a raktáraink. Térségünkben sokan eddig is fával fűtöttek, a várakozások szerint tovább bővül ez a fűtési mód a lakosság körében, így feltételezhető, hogy a helyzet sajnos egyre rosszabb lesz” – közölte Wagner Anita. Egy királyhelmeci szaküzletben kérdésünkre elmondták, az utóbbi hónapokban megugrott a kereslet a kályhák és kandallók iránt, ami valóban arra utal, hogy a régióban élők közül egyre többen fontolgatják a fatüzelésre való átállást.

forrás: bumm.sk 09-16

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

WOODigital online bemutató

Következő cikk

EESZT küldöttgyűlés




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version