FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Veszélyes és tilos a használt bútorok égetése

Ingyen elvihető tüzelőként bukkannak fel sok apróhirdetésben a levetett bútorok, de talán nem tudják, hogy a kezelt faanyagokkal fűtés illegális és veszélyes.

“Ingyen elvihető ajtók és ablakok tüzelőnek. Érdeklődés üzenetben.”
“Ingyen elvihető tűzifa vagy aminek szeretnéd! Ajtótokok és ablakkeretek!”
“7. kerületi pincéből rászorulóknak ingyen elvihető bármikor… régi OSB lapok, ajtók, tokok, könyvek”.

Egyre szaporodnak az efféle apróhirdetések a közösségi- és az apróhirdetésekkel foglalkozó oldalakon is. Vannak, akik csak kiszáradt barackfájukat kínálják elvihető tűzifának ingyen, mások viszont így szabadulnának meg lomtalanításra váró bútoraiktól, mivel azok konténeres szállítása jóval drágább megoldás lenne, mint ha egyszerűen ingyen felajánlják a rászorulóknak.

© Facebook / Marketplace

“Lakásátalakításból származó retro konyhaszekrény eladó, melyet vagy tűzifának vagy átfestés után akár nyári konyhának is lehetne használni. A konyhaszekrényt le kell szerelni a falról. Amennyiben tűzifának szánják, további deszkákat, léceket tudok mellé adni” – áll egy másik hirdetésben, de van, aki a gyümölcsös ládáját is felajánlotta tüzelőnek.

Bár a hirdetések túlnyomó többségben ingyenes felajánlásról van szó, a szállítás minden esetben a “vevőre” hárul. Nem ez az egyetlen szépséghibája azonban az ingyen tüzelőnek.

© Facebook / Marketplace

“Ez katasztrófa” – reagált Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke a hvg.hu-nak. “Rendkívül súlyos következményei lehetnek annak, ha valaki leselejtezett bútorok darabjaival fűt be. Ezek általában nem nyers fából vannak, hanem sokszor vegyszerrel kezelt faanyagok. Ezekkel illegális is fűteni, naponta 300 ezer forint bírsággal sújtható” – tette hozzá.

A szervezet elnöke szerint már korábban is voltak hasonló hirdetések, az energiaválság hatására azonban jócskán megugrott a számuk. A munkacsoport több esetben is felhívta az oldalak figyelmét az ilyen hirdetések veszélyeire, de vagy egyáltalán nem reagáltak, vagy ha konkrét hirdetés alatt jelent meg a hozzászólásuk, kitiltották őket az oldalról, jelezvén, hogy a kommentnek nincs köze az adás-vételhez.

“Attól függ, hogy milyen kezelőanyagról van szó, de ezeknek általában ezerszer nagyobb a toxicitásuk, mint a száraz fának, pedig annak a füstje is ártalmas az egészségre. Elsőre ingyenesnek tűnik, de akkor már nem lesz az, mikor a betegség miatt nem tud dolgozni valaki és ez az állam számára is jelentős többletkiadásokkal jár majd” – mondta Lukács András.

A szakember szerint a hulladékkal tüzelés elsősorban a fűtést végző személyre, családjára és a szomszédaira jelent komoly egészségügyi kockázatot. “A mérgező anyagok azonban távolabbra is eljutnak, például Budapest belvárosában öt százalék körüli az arányuk a légszennyező részecskék között, ami igen súlyosnak tekinthető, ha figyelembe vesszük, hogy milyen magas a toxicitásuk. Ha nem történik komoly kormányzati intézkedés, ebből katasztrófa lesz és nem csak hosszú távon” – mondta a Levegő Munkacsoport elnöke.

A hulladékégetés tiltásának legnyomósabb okai között szerepel, hogy ezek az anyagok kifejezetten szennyezik a levegőt, ráadásul büdösek is, de ez sokakat valószínűleg nem állít meg, ha arról van szó, hogy fel tudják-e fűteni otthonukat.

© jofogas.hu

Sokan vannak viszont, akik még a bútordaraboknál is veszélyesebb fűtőanyagokat dobnak a tűzre a hidegben. Magyarországon leggyakrabban PVC hulladékot (mint például a műanyag italcsomagolások), textilipari termékeket, bútort, gumiabroncsot, színes és fényes papírt, valamint kerti hulladékot égetnek el – ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ gyűjtéséből.
 
Ezeknek a tökéletlen égése során számos egészségre káros anyag szabadulhat fel, többek között szén-monoxid, kén-dioxid és szilárd részecskék (aeroszolok) is. Belélegzésük nagy mennyiségben akár halált is okozhat, ezen kívül a légzőszervi-, szív- és érrendszeri problémák kialakulásához, azok megléte esetén a tünetek súlyosbodásához is hozzájárul.
 
Sok esetben jelentős az elégetett hulladék fémtartalma is, melyek a szervezetbe kerülve további kockázatot jelentenek. Számos fémszármazék rákkeltő hatású, de idegrendszeri, nemzőszervi és allergiás tüneteket is okozhatnak.

A légszennyezés visszaszorítása érdekében a Népegészségügyi Központ lakosságnak szóló ajánlásokat fogalmazott meg, eszerint fontos, hogy az égetni kívánt anyagnak megfelelő tűzelő-berendezésben fűtsünk és a lakóépület energiahatékonyságát is fokozzuk, például szigeteléssel.

Felhívják rá a figyelmet, hogy a lakosság semmiképpen ne égessen hulladékot és az emberek a környezetünkben élőket is figyelmeztessék erre. Ezen kívül van lehetőség jelenteni is az illegális égetőket a kormányhivatalok alá tartozó területi környezetvédelmi hatóságnál. A nyomós egészségügyi és környezetvédelmi okok azonban valószínűleg nem fogják meggyőzni azokat, akiknek a másik megoldás, hogy fáznak. A többség ugyanis feltehetőleg azért hajlandó már szinte bármit elégetni illegálisan, ami ingyen van, vagy nagyon olcsó, mert az ennél jelentősen drágább legális fűtőanyagokat nem, vagy csak nehezen tudná megfizetni.

forrás: HVG 09-28

Előző cikk

Új fogadóépület a Rám-szakadéknál

Következő cikk

Makkfelvásárlás a Bakonyerdőnél



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések