FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német falemezipar: Egyértelmű jelzés a körforgásos gazdaság számára

A koalíció (a kormány) meghatározta az ökológiai piacgazdaságra áttérés sarokköveit, és megnevezte az ehhez szükséges eszközöket. Most már csak finomhangolásról van szó. A faalapú anyagok ipara hozzáértéssel és elkötelezettséggel kíván ehhez hozzájárulni.

“A koalíciós megállapodás és a múlt heti első alapvető viták a Bundestagban fontos sarokköveket jelentenek az ökológiai piacgazdaság felé vezető úton. A körforgásos gazdaság, a kaszkádhasználat meghonosítása, az éghajlatvédelem a fa révén, a nagyobb mértékű újrahasznosítás fontos és helyes építőkövek ehhez. Most már csak az eszközök finomhangolásáról van szó. A falemeziparban a gyártási folyamat az anyag- és energiahatékonyságot, valamint a körkörös gazdaságot képviseli például a forgácslapgyártás során. A lehető legmagasabb újrahasznosítási arány elérése érdekében a kiváló minőségű öregfa újrahasznosításának elsőbbséget kell élveznie. Ezért üdvözlendő Habeck szövetségi miniszter éghajlatvédelmi nyitóbeszédében tett bejelentése, miszerint az ipari termelési folyamatok átalakítása megköveteli a fenntartható biomassza felhasználását az anyagfelhasználásban. A koalíciós megállapodásban meghirdetett fenntartható biomassza-stratégiának ezért figyelembe kell vennie a szilárd biomassza (fa) korlátozott rendelkezésre állását is, és a kaszkád-, anyag- és erőforrás-hatékonyságra kell építenie” – magyarázza a Német Falemez Ipar Szövetségének (VHI) ügyvezető igazgatónője, Anemon Strohmeyer a szövetségi kormány politikájának irányáról a múlt héten a német Bundestagban folytatott alapvető viták kapcsán.

Strohmeyer így folytatja: “A gazdaság és az ipar átalakításának, mint az új ökológiai szociális piacgazdaság előfeltételének sikerülnie kell. A falemezipar az alapanyagipar részeként hozzájárul ehhez. A szövetségi kormánynak meg kell teremtenie az ehhez szükséges keretfeltételeket, és a vállalatokkal együtt kell ezt az utat követnie. Felismerte ezt a követelményt, például azzal, hogy versenyképes villamosenergia-árakat kíván biztosítani, hogy átalakítási alap létrehozását tervezi, és hogy támogatni kívánja a vállalatokat az éghajlati technológiák átalakítása felé vezető úton. A falemezipar hozzáértéssel és elkötelezettséggel járul ehhez hozzá, mivel klímasemleges, könnyű és költséghatékony termékeivel segíthet például a lakáspiaci válság leküzdésében.”

Forrás: moebelmarkt.de

Előző cikk

Fenntartható bútoripar?

Következő cikk

A világ egyik legfenntarthatóbb irodaépülete Norvégiában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések