FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A jövő inspirációja – az erdő szerepe

A döntéshozóknak szóló legfontosabb üzenetek az erdők szerepéről a fenntartható fogyasztás biztosításában és termelési minták biztosításában (fenntartható fejlődési cél SDG 12) [SDG = Sustainable Development Goal]

Az ENSZ 2030-ig szóló menetrendjének 12. fenntartható fejlődési céljáról szóló 2022. évi SDG12 jelentés szerint 2000 és 2019 között világszerte több mint 65%-kal nőtt a természeti erőforrásoktól való függőségünk. Az SDG12 arra törekszik, hogy előmozdítsa a természeti erőforrások hatékony felhasználását és fenntartható kezelését, valamint arra ösztönözze a vállalatokat és a fogyasztókat, hogy fenntartható gyakorlatokat alkalmazzanak.

Az erdészeti ágazat már most is jelentősen hozzájárul az SDG12 és a kapcsolódó SDG-k eléréséhez, elismerve, hogy az ökológia és a gazdaság közötti kompromisszumokra van szükség az éghajlattal, a biológiai sokféleséggel és a talajromlással kapcsolatos célok eléréséhez. Ez a fő üzenete a “A jövő inspirációja: az erdők szerepe a fenntartható termelés és fogyasztás biztosításában” című magas szintű rendezvényen a politikai és döntéshozóknak szóló, nemrég közzétett kulcsfontosságú üzeneteknek.

Rávilágít arra, hogy a megújuló erdészeti termékekben rejlő hatalmas potenciál hozzájárulhat a szén-dioxid-semleges társadalmakra való áttéréshez, valamint a befogadó, rugalmas és fenntartható gazdaságok kiépítéséhez. Hangsúlyozza továbbá, hogy meg kell erősíteni a helyi erdészeti alapú értékláncokat, és fel kell ismerni a városok és közösségek jelentőségét az innováció motorjaként, amelyek új fenntartható megoldásokat kínálnak az erőforrás-hatékonyság előmozdítására. Ennek fényében minden érdekelt felkérést kap, hogy segítsen meghatározni és megvalósítani az erdők fenntarthatóbb jövőhöz való hozzájárulásának növelését célzó innovatív utakat.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), az Erdészeti Kutatási Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IUFRO) és az IUFRO 2024-es világkongresszusa a Svéd Agrártudományi Egyetem (SLU) által közösen szervezett magas szintű rendezvényen a kormányok, nemzetközi szervezetek, az ipar, a nem kormányzati szervezetek, a kutatás és a fiatalok képviselői gyűltek össze az Erdők Nemzetközi Napja (IDF) alkalmából 2022. március 21-én az EXPO Dubai 2020 kiállításon.

A 2022. évi Erdők Nemzetközi Napja alkalmából 2022. március 21-én Dubaiban tartott magasszintű rendezvény kulcs üzenetei 4 oldalon pdf-ben angolul.

Forrás: IUFRO

Észrevétel: A fentiek a IUFRO 2022. 10. 04-i hírlevelével érkeztek. Azt nem tudom, hogy miért telt el több mint fél év az említett esemény és annak kulcs üzenetei közreadása között. (MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

TRIVIUM Plogging - október 15.

Következő cikk

Erdészeti erdei iskolák nyílt napja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések