FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fenntartható fahasználat

Az ENSZ fenntarthatósági csúcstalálkozója pár napja ért véget New Yorkban. A világközösség 2015-ben azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ig megvalósít 17 fenntarthatósági célt 169 mutatóval (SDG = Sustainable Developement Goals). A fenntartható erdőgazdálkodás és a felelős fahasználat központi szerepet játszik számos ilyen cél elérésében, ahogyan azt a Német Faipari Szövetség (HDH) friss közleményében hangsúlyozza.

Sajnos az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak félidős értékelése lesújtó. Ez nem utolsósorban az “Szárazföldi ökoszisztémák védelme” (15. cél) célkitűzésre vonatkozik, amely a talajvédelem és a biológiai sokféleség megőrzése mellett a fenntartható erdőgazdálkodásról is szól. Az ENSZ adatai szerint az erdőterületek globális csökkenése tovább nőtt, még ha az erdőirtás üteme lassult is. A fenntartható fejlődési célok szerint 2020-ra meg kellett volna állítani az erdőpusztulást. “Az egészséges erdők jelentik a Föld ép ökoszisztémájának fenntartásának alapját, és elengedhetetlenek a globális felmelegedés megállításához. A folytatódó globális erdőirtás ezért a megélhetésünket fenyegeti” – figyelmeztet Dr. Denny Ohnesorge, a HDH ügyvezető igazgatója.

A fenntartható erdőgazdálkodásra való áttérést sürgetik

Az ezredforduló óta a globális erdőterület mintegy 100 millió hektárral, 4,1 milliárd hektárra csökkent az ENSZ adatai szerint. Ezzel szemben Európában, ahol fenntartható erdőgazdálkodást folytatnak, az erdőterület növekedését regisztrálták.

“Ez azt mutatja, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás elősegíti az erdők megőrzését, sőt növelését, mivel a használók érdekeltek az erdő hatékonyságában. Ahelyett, hogy továbbra is csak a totális védelmi koncepciókra hagyatkoznánk, fontos, hogy ezt az (ön)érdekeltséget kifejezetten előmozdítsuk az aktív erdőgazdálkodásban, különösen a déli országokban” – figyelmeztet Ohnesorge.

“Az aktív erdőgazdálkodás más fenntartható fejlődési célok eléréséhez is hozzájárul, mint például a szegénység csökkentése, a víz- és talajvédelem, valamint az élelmezésbiztonság” – hangsúlyozza Ohnesorge.

Emellett az SDG 12. célkitűzése a fenntartható fogyasztási és termelési minták biztosítására szólít fel. “A fatermékek nagyobb mértékű használatára való áttérés az élet számos területén jelentősen hozzájárulhat a fenntartható életmódhoz, itt Németországban és világszerte. A fával való építés itt fontos terület, az épületek építése, valamint a belsőépítészet és a fenntartható bútorok terén” – magyarázza a HDH vezérigazgatója.

kapcsolódó:

Global Sustainable Development Report (GSDR) 2023 / Globális Fenntartható Fejlődési Jelentés

szerk/ford: Tóth János, forrás: HDH 09-20

Előző cikk

FATUDAKOZÓ – nyereményjáték

Következő cikk

Faültetés - Köröstarcsa



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések