FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megyei értéktárban az Agostyáni Arborétum

A Megyei Értéktár legutóbbi ülésén egyhangú döntéssel újabb 4 értéket vettek fel szűkebb hazánk kincsestárába. Ezzel a megyei értékek száma immár kereken kétszázra emelkedett. Október 8-án szombaton, Oroszlányban, a megyei önkormányzat Megyehét elnevezésű rendezvényén került sor a 2022-ben megyei értékké nyilvánítások emléklapjainak átadására. A Vérteserdő Zrt. Agostyáni Arborétumáról szóló oklevelet Györök Lajos vezérigazgató-helyettes vette át.

A Vérteserdő Zrt. kezelésében levő Agostyáni Arborétum igazi gyöngyszeme a Gerecsének. Még gróf Esterházy Móric – Magyarország egykori miniszterelnöke – figyelt fel a hely különleges mikroklímájára. Ő telepítette a mára hatalmas fává terebélyesedő szlavón tölgyeket, vörösfenyőket a Bocsájtó-völgybe. A 19. század közepétől az MTA tudományos kísérlete során több parcellába is exóta fenyőfajokat telepítettek tudományos-megfigyelési céllal. A kertet tovább színesíti a tulipánfák, nyírek, vasfák, égerek, kőrisek, juharok, és a diók több változata is. Az így kialakult élőfa gyűjteményt jelenleg közel 300 féle fa és cserje közössége alkotja, mely egészen egyedülálló a környéken.

Társaságunk nagy hangsúlyt fektet az Arborétum fejlesztésére, fenntartására. Iskolás és óvodás csoportok környezeti nevelése, erdészeti, növénytani vagy ornitológiai szakmai programok mellett számos kulturális rendezvény – koncertek, esküvők, fotózások – helyszíne is. 2021-től un. kulcsosház is működik az arborétumban – szállással várva azon turistákat -, akik kirándulásaik kiinduló vagy épp végpontjaként Agostyánt tervezik.

2004 óta közösségi jelentőségű Natura 2000 Különleges Madárvédelmi Terület, közel 110 madárfajt figyeltek meg, melyből 71 itt költ. 2019-ben a 24 Óra közönségszavazása során a megye 7 csodája közé is bekerült. Az idei évtől pedig a megyei értéktár részét is képezi. Köszönjük a jelölést és a megtisztelő címet!

Bővebb információ: www.mimegyenk.hu

forrás: Vérteserdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Modern mérőműszerek az erdészképzéshez

Következő cikk

10millió Fa - folytatódó ültetések



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…