FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőkár helyreállítás felhívás hosszabbítása

A palyazat.gov.hu honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult a „VP5-8.4.1-16. Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállítása” című felhívás, amelynek értelmében meghosszabbításra került a támogatási kérelmek benyújtásának határideje.

Az idei extrém aszály a hazai erdőállományokat sem kímélte. Mivel az új KAP keretében elérhető, vonatkozó pályázati lehetőségek megjelenésének ideje egyelőre bizonytalan, viszont a károsított erdőgazdálkodási potenciál helyreállítása sürgető, ezért az a döntés született, hogy az ezt célzó VP felhívásban előírt támogatás még 2023-ban is igényelhető lesz.

Fontos, hogy csak olyan káresemények esetén nyújtható be a kérelem, ahol korábban a gazdálkodó vagy a szakszemélyzet eleget tett bejelentési kötelezettségének, azaz az „Erdővédelmi kárbejelentő lap”-on az NFK részére jelentette a kárt, és a károsodás mértéke az illetékes erdészeti hatóság által igazoltan eléri a meghatározott mértéket.

A helyreállítási alaptevékenység aszálykár esetében mesterséges erdősítéssel, vagy gyökérsarjaztatással történő helyreállítást, pótlást jelent. A támogatási összegek célállománytípus csoportonként elkülönítve kerültek meghatározásra: tölgy-bükk és egyéb keménylomb, egyéb lágylomb és fenyő; akác; nemesnyár.

(Természetesen az egyéb -felhívásban felsorolt – károsítások esetében is igényelhető a támogatás.)

A helyreállítási alaptevékenységek mellett, illetve azzal együtt padka, vagy rőzsefonat és talajfogó gát létesítése is támogatható.

A támogatási kérelmet – egyúttal kifizetési igénylést- a 2023-as Egységes Kérelem benyújtására meghatározott időszakban lehet majd beadni.

forrás: Pályázat.gov.hu; NAK

Előző cikk

VárosFa Program - Dorog

Következő cikk

Ismét bővült a Hűségerdő



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések