FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Felhívás nemzetközi projektben való részvételre

A Zürich-i székhelyű Svájci Szövetségi Kutatóintézet Evolúciós Genetikai Kutató-csoportjának munkatársai befejezték a MyGardenOfTrees projekthez a jegenyefenyő magok gyűjtését, jelenleg a bükk makkok gyűjtése folyik Európa több országában.

Az erdészek önkéntes részvételén alapuló kísérletsorozathoz a jegenyefenyő magvakat és bükk makkokat számos származási helyről gyűjtik, pl. Szlovéniából, Franciaországból, Olaszországból, Romániából, Szlovákiából, sőt Törökországból is (Fagus sylvatica subsp. orientalis).

A begyűjtött magokból összeállított csomagot ez év december elején ingyenesen kapják meg azok az erdészek, akik 2022. december 01-ig a regisztrációs adatlap kitöltésével jelzik részvételi szándékukat (regisztrációs link).

A kutatóintézet pontos vetési útmutatót, illetve a rágcsálók ellen magvédő kupolákat is biztosít. Mindez azt a célt szolgálja, hogy „lábon álló” erdőkben ún. mikro-kertek létesüljenek, ahol az erdészek a magoncok, csemeték fejlődését 5 éven keresztül egy mobiltelefonos applikáció segítségével rendszeresen monitorozzák (kb. évi 20-30 munkaóra).

A kísérletsorozat végén a projektben részt vevő erdészeknek a kutatóintézet szintén ingyenesen fogja biztosítani a fenológiai mérések eredményei, illetve a mikro-kertekben nevelkedett csemeték genetikai elemzése alapján fejlesztett szoftvert. Ez a klímaváltozás szélsőséges hatásaihoz alkalmazkodni képes erdők üzemtervezésében nyújt majd segítséget.

Várjuk az érdeklődők jelentkezését!

Jelentkezési határidő: 2022. december 01.

Regisztrálni itt tudsz!

forrás: MyGardenOfTrees

Előző cikk

A vénic-szil az Év fafaja 2023-ban

Következő cikk

30 éves az RS Bútor



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések