FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MyGardenOfTrees

Vajon mit is takar ez a furcsa kifejezés? Hogyan lehet bárkinek is egy fákból álló saját kertje? Nos, a válaszért érdemes megnézni ezt a rövid, mindössze 7 perces videót.

Vagyis a MyGardenOfTrees egy önkéntes részvételen alapuló nemzetközi projekt, irányítója dr. Csilléry Katalin magyar kutatónő, aki jelenleg a Svájci Szövetségi Kutatóintézet WSL Evolúciós Genetikai Kutatócsoportjának vezetője.

Kerek egy évvel ezelőtt a FATÁJ és az Erdészeti Lapok is közölte a felhívásunkat, hiszen a projektünkhöz Európa valamennyi országából, így Magyarországról is vártuk önkéntes erdészek, erdőtulajdonosok, az erdő tulajdonosának vagy vagyonkezelőjének megfelelő engedélyével rendelkező magánszemélyek (például biológia tanárok) jelentkezését. Az elmúlt egy év során egymást követték az izgalmas események. Először is, 2022. őszén Olaszországban, Németországban, Csehországban, Spanyolországban, Franciaországban, Montenegróban, Észak-Macedóniában, Horvátországban, Szlovéniában, Romániában és Bulgáriában is járt maggyűjtő csapatunk, a kontinenst sújtó nagy aszály ellenére jó minőségű bükk- és jegenyefenyő magokat gyűjtöttünk.

A tél folyamán a magokat a kutatóintézet munkatársai megtisztították, kiválogatták és -5 ̊C-os hőmérsékleten tárolták.

2023-ban tavasszal és nyáron klímakamrában csírázási kísérletek folytak, illetve a 2023. márciusáig regisztrált résztvevőinknek elküldtük a mikro-kertek telepítéséhez szükséges magvédő kupolákat.

Mindeközben a 2021-2023 közötti előzetes kísérleti periódus 25 résztvevőjétől folyamatosan érkeztek be a fenológiai monitorozás eredményei:

https://www.hu.mygardenoftrees.eu/r%C3%B3lunk/eredm%C3%A9nyek

Magyarországon a soproni TAEG Zrt., az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és Laczkó Péter magánerdész vett részt aktívan az évi kb. 20 munkaórát igénylő kísérletben. A Magyarországgal határos országok közül Ukrajnában (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola) és Romániában (Fundatia Padurea de Mane) történt mikro-kert telepítés és monitorozás.

A MyGardenOfTrees projekt 2023-2028 közötti vizsgálati időszakára 2023. folyamán Európa-szerte újabb 150 résztvevő regisztrált, ebből 14-en Magyarországról. Új résztvevőink között olyan lelkes természetkedvelő magánszemélyeket is találunk, akik számára erdészek, erdészetek biztosítanak területet a mikro-kert létrehozásához. A magok elültetését, a csírázás monitorozását azonban a fentebb említett magánszemélyek végzik.

Az 5 éves kísérleti időszak végén a résztvevőktől beérkezett fenológiai mérési adatok, illetve a kutatóintézet által végzett genetikai elemzések alapján egy olyan becslési eszközt fogunk kifejleszteni, ami segíti az erdészeket a klímaváltozáshoz alkalmazkodni képes erdők üzemtervezésében. Természetesen ehhez az eszközhöz projektünk résztvevői számára is hozzáférést biztosítunk.

Továbbra is várjuk a jelentkezéseket az önkéntes részvételen alapuló kutatási projektünkbe az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodni képes európai erdőkért!

A 2023-2028 közötti vizsgálati időszakhoz 2023. november 30-ig ide kattintva lehet csatlakozni.

További információ a MyGardenOfTrees projektről:
https://www.hu.mygardenoftrees.eu/home
https://www.facebook.com/MyGardenOfTrees/

Virókné Fodor Bernadett, Magyarország és a közép-kelet-európai országok helyi koordinátora
Tel.szám: +36209452286 e-mail: fodordetti@gmail.com

Előző cikk

Erdész szakszemélyzeti képzés – október 10.

Következő cikk

Lesz-e idén hatósági áras tűzifa



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések