FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MyGardenOfTrees – támogatott fajvándorlás

A MyGardenOfTrees az Európai Bizottság által támogatott, önkéntes részvételen alapuló kutatási projekt, melyet a Svájci Szövetségi Kutatóintézet WSL kutatócsoportja irányít. A MyGardenOfTrees projekt célja a közönséges jegenyefenyő (Abies alba Mill.) és az európai bükk (Fagus sylvatica L.) növekedési és regenerációs képességének értékelése szerte Európában létesített kísérleti kertek segítségével.

A kertek megfigyeléséből származó adatokat felhasználva egy becslési eszközt szeretnénk kifejleszteni az erdészek számára annak érdekében, hogy olyan erdőket tudjanak létrehozni, amik eredményesebben tudnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz.

Miért MyGardenOfTrees?

A klímaváltozás egyre nagyobb sebességgel zajlik, és a jövőre vonatkozó előrejelzések még riasztóbbak. Az európai erdők a szárazföldi ökoszisztéma 40%-át teszik ki, és az európai biodiverzitás nagy része itt található.

Az európai erdők klímaváltozáshoz való alkalmazkodását elősegítő erdőgazdálkodási stratégiák közé tartozik az egyedek más országokból, vagy a faj elterjedési területének más részeiből történő tudatos áttelepítése. Ezt a stratégiát támogatott fajvándorlásnak nevezik (lásd a Szójegyzéket).

A MyGardenOfTrees vizsgálati időszakaiban számos európai országban különböző helyekről származó magokat ültetnek el több száz mikro-kertbe, ezeket helyi erdészek monitorozzák. A mikro-kertekből származó megfigyeléseket egy olyan eszköz létrehozásához használjuk fel, amivel támogatott fajvándorlási programokat lehet majd megtervezni.

Szeretne részt venni a projektben?
Csatlakozzon hozzánk, vegyen részt egy tudományos projektben, segítsen abban, hogy az erdők képesek legyenek alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz!

Erdészek, erdőtulajdonosok, az erdő tulajdonosának vagy vagyonkezelőjének megfelelő engedélyével rendelkező magánszemélyek (például biológia tanárok) csatlakozását várjuk! Különböző származási helyről származó magokat küldünk a mikro-kert létrehozásához, majd segítünk a magoncok csírázásának, a csemeték fejlődésének és növekedésének 5 éven keresztül történő monitorozásában és az adatok rögzítésében.

Csatlakozzon a 2022-2027 közötti vizsgálati időszakhoz

Hogyan csatlakozhatok?
Kiket keresünk a MyGardenOfTrees projekthez?

Elsősorban erdészek, erdőtulajdonosok jelentkezését várjuk. A mikro-kerteket az általuk kezelt és/vagy a tulajdonukban lévő erdőben kellene létrehozni. Ezen kívül érdeklődő kutatók, iskolai tanárok vagy magánszemélyek is csatlakozhatnak a projekthez, amennyiben rendelkeznek az erdő tulajdonosának/vagyonkezelőjének engedélyével. Kérjük, olvassa el figyelmesen ezt az oldalt, illetve a feladatokat bemutató oldalt, majd nézze végig a csatlakozáshoz szükséges tudnivalókat, kövesse az ott megadott lépéseket!

Miért érdemes csatlakozni a MyGardenOfTrees projekthez?
  1. Részt vehet Európa első és legnagyobb “szétosztott származásvizsgálatában”.
  2. A két faj több elterjedési területéről (többek között néhány különleges régióból, például a Kaukázusból vagy Iránból) származó minőségi vetőmagjához jut hozzá.
  3. Csatlakozhat azoknak a szakembereknek a közösségéhez, akik számára fontos az erdők jövője, és közösen próbálnak megoldást keresni a klímaváltozáshoz alkalmazkodni képes erdők kialakításához.
  4. Rendszeres tájékoztatást kap a MyGardenOfTrees projekt hátterében álló tudományos munkáról, amihez saját munkájával hozzá is járul.
  5. Biztosítjuk majd Önnek azt a becslési eszközt, amit a MyGardenOfTrees fog kifejleszteni annak érdekében, hogy egy erdőtelepítéshez az adott területnek megfelelő optimális faj kerüljön kiválasztásra.
Mit fogok kapni?

A mikro-kert telepítéséhez egy csomagot kap, ami tartalmazza a különböző származású vetőmagokat, a vetési pontok jelölését szolgáló jelölőtáblákat, illetve a fémből készült magvédő kupolákat.

Mi lesz a feladatom?
Milyen erdőt válasszak a mikro-kert létrehozásához?
  1. Bármilyen tűlevelű vagy lombos erdő megfelel: nem szükséges fenyő- vagy bükkerdőt választani.
  2. Rendelkeznie kell az erdőterületre való bejutáshoz és a vetőmagok elültetéséhez szükséges engedéllyel.
  3. Célszerű, ha az erdő a közelben van: egy otthonról vagy a munkahelyről egyszerűen és gyorsan elérhető hely legyen, ez megkönnyíti a későbbi monitorozások elvégzését.
Pontosan hol létesítsem a mikro-kertet?
  1. A mikro-kerteket lábon álló erdőben telepítjük: megpróbáljuk a természetes regenerációt imitálni.
  2. Figyeljen arra, hogy a mikro-kert négy blokkja körülbelül 4 x 25 m2 területet foglal el, ehhez legyen megfelelő hely. A négy blokknak nem kell feltétlenül egymás mellett lenni. Ha egymás mellett vannak a blokkok, akkor a későbbiekben egyszerűbb a monitorozást elvégezni.
  3. Célszerű sík terepet választani (legfeljebb 5%-os lejtéssel). Így elkerülhető, hogy a talaj kimosódjon a magvédő kupolák alól, illetve a kert telepítése és monitorozása is egyszerűbb.
  4. Olyan területet válasszon, ahol kevés az aljnövényzet, továbbá jó, ha nincsenek cserjék (például Rosa spp.) vagy nagy, kiterjedt gyökérzettel rendelkező növények a közelben.
  5. Ha lehetséges, válasszon olyan területet, amit be lehet keríteni, vagy már be is van kerítve vadkerítéssel. Célszerű figyelni, hogy nincsenek-e patás állatok nyomai, csapásai a közelben, mert a vadak kárt tehetnek a mikro-kertben. Projektünk résztvevői számára megtérítjük a szükséges vadkerítés telepítésének költségeit, viszont ezt csak korlátozott számban tudjuk megtenni.
Csatlakozzon hozzánk!
Ön hamarosan a MyGardenOfTrees 2022–2027 közötti vizsgálati időszak résztvevője lesz.
1. lépés:

Töltse le és figyelmesen olvassa el a hozzájárulási nyilatkozatot

2. lépés:

Töltse ki a regisztrációs űrlapot.

3. lépés:

Minden készen van! Hamarosan megkapja tőlünk a vetőmagokat tartalmazó csomagot.

Amennyiben további kérdése lenne, kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk itt: info@mygardenoftrees.eu

Csatlakozzon a 2022-2027 közötti vizsgálati időszakhoz

forrás: MyGardenOfTrees

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Zöld Jövő Adományozási Program

Következő cikk

A fa válthatja ki az elfogyó homokot



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések