FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

TreesAdapt – új platform indult

A TreesAdapt átfogó célja, hogy támogassa a szereplőket az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás megoldásának kidolgozásában és végrehajtásában a faalapú rendszerek (erdők, fák és agrárerdészet) számára és azokon keresztül.

A TreesAdapt a CIFOR-ICRAF válasza az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás hatalmas és sürgős kihívására. Célja az alkalmazkodás iránti igény kielégítése, az erdők, a fák és az agrárerdészet hozzájárulásának fokozása, az országok és a szereplők támogatása megfelelő ismeretekkel és kipróbált megoldásokkal számos összefüggésben.

Miért a TreesAdapt?

  • Először is, az erdőket és a faalapú rendszereket, valamint azok kezelésének módját a drasztikusan változó éghajlathoz kell igazítani. Ellenkező esetben kipusztulnak, szén-dioxidjuk és még sok minden más is eltűnik.
  • Másodszor, a faalapú rendszerek (mint például a kávé, kakaó, gumi stb.) kulcsfontosságúak a kisbirtokosok millióinak megélhetése és élelmezésbiztonsága szempontjából. A kérdés az, hogy a faalapú értékláncok ellenálló képességét növeljük a változó termelési feltételekkel és áringadozásokkal szemben, mivel az éghajlatváltozás számos meglévő sokkot felerősít és újakat hoz magával.
  • Harmadszor, a fák a mezőgazdaság, a mezőgazdaság és az élelmezési rendszerek egészét tehetik ellenállóbbá. Segítenek enyhíteni a hőhullámok hatását, jobb mikroklímát teremtenek a gazdálkodáshoz, segítenek a víz jobb kezelésében a parcellától a tájig, korlátozzák az áradások, az erózió hatását stb. Ez a vetőmagrendszerektől kezdve a piacokon át a fákig és az agrár-erdészeti rendszerek fejlesztéséig tartó beruházásokat igényel.
  • Végül pedig az erdők és a fák kulcsfontosságúak számos más ágazat ellenálló képességéhez: városok, vízgazdálkodás,
    energia… Ahhoz például, hogy a városok a jövőben is élhetőek legyenek, sokkal több fára lesz szükségük. A fák által kínált természetalapú megoldásokban összességében óriási lehetőségek rejlenek.

Az erdők és fák alkalmazkodása, az erdőkkel és fákkal való alkalmazkodás, valamint az erdőkkel és fákkal való éghajlatváltozás mérséklése szorosan összefügg. Az alkalmazkodásra való összpontosítás megkönnyíti a szereplők bevonását. Az erdők és fák által nyújtott elismert és megnövekedett előnyök miatt a helyi közösségek érdekeltek abban, hogy elősegítsék és támogassák az alkalmazkodást, a megőrzést és a fenntartható gazdálkodást, ami viszont elengedhetetlen a mérsékléshez való hosszú távú hozzájárulásukhoz.

A TreesAdapt egy konkrét kiindulópont, az erdőket és fákat elfogadva egy olyan átalakító partnerségi platform, amely az erdők és fák, valamint az erdők és fák alkalmazkodásának hatékony és eredményes végrehajtását célozza. E cél érdekében az országoknak és a szereplőknek megfelelő tudásra, megoldásokra, kedvező feltételekre és végrehajtási támogatásra van szükségük különböző összefüggésekben: a 2022. november 12-én Sharm El Sheikben, a Globális Landcapes Fórumon (GLF) elindított TreesAdapt ezt szolgálja.

A teljes dokumentum a TreesAdapt hátterét, célját és tematikus munkaterületeit ismerteti.

A TreesAdapt célja, hogy egy lépéssel továbblépjen a megvalósítás felé, egy konkrét útvonalra összpontosítva, amely az erdők és fák alkalmazkodásának elősegítése, hogy azok viszont fenntartható módon hozzájárulhassanak az ökoszisztémák, a társadalmak és az emberek alkalmazkodásához, különös tekintettel a nőkre és a kiszolgáltatott emberekre.

Végül a TreesAdapt hozzájárul az irányításhoz, beleértve azt is, hogy miként biztosítható az erdők és fák legjobb integrációja az ágazatközi alkalmazkodásba, hogyan alakíthatók ki nemzeti és szubnacionális politikák. Amellett, hogy a TreesAdapt eredményei segítenek a jobb alkalmazkodás megvalósításában a helyszínen, hozzájárulnak az éghajlatváltozás elleni fellépésről szóló globális narratívák megerősítéséhez, beleértve a közös enyhítési és alkalmazkodási megközelítéseket és a természetalapú megoldásokat, valamint az erdők, a mezőgazdaság és a földhasználat jobb összekapcsolásához az éghajlatváltozás elleni fellépésben.

A Nemzetközi Erdészeti Kutatási Központ (CIFOR) és az Agrárerdészeti Világszervezet (ICRAF) egy igazságosabb világot képzelnek el, ahol a fák minden tájegységen, a szárazföldektől a nedves trópusokig, javítják a környezetet és mindenki jólétét. A CIFOR és az ICRAF a CGIAR kutatóközpontjai.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CIFOR-ICRAF

Előző cikk

Gyökerek a gyermekeknek

Következő cikk

Faépítés-kutatás fából épült csarnoka



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések