FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ForestPaths – erdészeti szakpolitikák összehangolása

Az idén ősszel indított Horizon Europe ForestPaths projekt az EU 2030-ra és 2050-re kitűzött éghajlati céljainak elérését célzó, erdészeti alapú megoldások közös megtervezését, számszerűsítését és értékelését végzi.

Az erdők létfontosságúak az EU azon céljának eléréséhez, hogy 2030-ra felére csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása, 2050-re pedig klímasemlegessé váljon. Az erdők és termékeik szén-dioxid-elnyelőként szolgálnak, és az EU teljes üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 10%-át távolítják el. Mivel az EU minden ágazatban hatékony éghajlatcsökkentő intézkedéseket követel, az erdők kulcsszerepét maximálisan ki kell aknáznunk az éghajlat-semlegesség elérésében.

A 2022 szeptemberében indult ForestPaths projekt – Holisztikus, erdőalapú szakpolitikai utak társtervezése az éghajlatváltozás mérséklése érdekében – az erdők éghajlatváltozás mérséklési potenciáljának optimalizálását szolgálja azáltal, hogy erdőalapú szakpolitikai utakat kínál, miközben megőrzi az erdők biológiai sokféleségét és ökoszisztéma-szolgáltatásait is. A projekt konzorciumát 9 ország 16 partnerszervezete alkotja, és az Európai Erdészeti Intézet koordinálja.

A ForestPaths a négy és fél éves projekt során számos érdekelt féllel fog együttműködni. A gyakorlati szakemberekkel együttműködve meghatározza az éghajlat és a biológiai sokféleség szempontjából intelligens erdőgazdálkodási lehetőségeket, és megvizsgálja, hogy ezeket hogyan alkalmazhatják az erdőtulajdonosok és -gazdálkodók Európa-szerte. Ezekre a lehetőségekre építve a projekt együttműködik a politikai döntéshozókkal és a regionális és nemzeti európai hatóságok kulcsfontosságú képviselőivel egy sor szakpolitikai laboratórium keretében, amelyek során közösen tervezik meg az éghajlatváltozás mérséklésére, az alkalmazkodásra és a biológiai sokféleségre vonatkozó célok elérésére irányuló szakpolitikai utakat. Ezeket az útvonalakat ezután a következő generációs integrált értékelési technikákkal elemzik, amelyek a távérzékelésből származó információkat is magukban foglalják, és az erdei ökoszisztémákra, fatermékekre és energiára terjednek ki, miközben figyelembe veszik az éghajlattal kapcsolatos kockázatokat, a környezeti változásokra adott biogeokémiai válaszokat és az emberi viselkedést is. Végül a ForestPaths ezt a keretrendszert az európai erdők és az erdőalapú ágazat éghajlatváltozás mérséklési potenciáljának átfogó értékelésére fogja alkalmazni.

A ForestPaths keretében létrehozott ismereteket a nemzeti és regionális európai hatóságok számára kialakított interaktív szakpolitikai támogató platformba, a CANOPY-ba építik be. A platform egy szakpolitikai elemző eszközt fog tartalmazni, amely bemutatja a különböző szakpolitikai útvonalak következményeit, miközben olyan támogató anyagokat is megjelenít, mint az interaktív forgatókönyvtérképek, videók, infografikák, szakpolitikai tájékoztatók és jelentések. A CANOPY küldetése, hogy a könnyen hozzáférhető értékelési eredmények és szakpolitikai ajánlások gyűjtőhelyévé váljon.

A projekt a 2022. szeptember 12-13-án Rotterdamban tartott nyitó találkozóval indította el tevékenységét.

“A ForestPaths projektet online együttműködéssel terveztük, és örültünk, hogy Rotterdamban személyesen is találkozhattunk” – mondta Hans Verkerk, a projekt koordinátora. “Projektünkben neves kutatók és szakértők vesznek részt, és izgatottan várjuk a következő négy és fél év közös megbeszéléseit és kutatásait!”

készülő weboldaluk jelenlegi állapot (2022-11-17)

A projektről szóló további hírekért kövesse a projektet a Twitteren, és maradjon velünk, ha további információkat szeretne megtudni a ForestPaths hamarosan megjelenő weboldalán. A ForestPaths projektről további információk itt vagy a projektkoordinátor, Dr. Hans Verkerk blogbejegyzésében olvashatók.

A ForestPaths (Co-designing Holistic Forest-based Policy Pathways for Climate Change Mitigation) az Európai Unió Horizont Európa kutatási és innovációs programja (ID No 101056755), valamint az Egyesült Királyság Kutatási és Innovációs Tanácsa (UKRI) által nyújtott támogatásban részesül.

szerk/ford: TóthJános, forrás: ForestPaths; EFI

Előző cikk

SOE Bázisiskolai Szakmai Faipari verseny

Következő cikk

Erdők ökoszisztéma-szolgáltatásai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések