FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUFORE projekt indult

Az Európai Erdészeti Kutatási és Innovációs Rendszer előkészítése folyamatban van. Ennek egyik fontos elemeként indult az EUFORE projekt, melyben a németországi Megújuló Erőforrások Ügynöksége (FNR) 2022 is közreműködik, tíz európai ország 15 résztvevő intézményének egyikeként.

Az EU Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramja által finanszírozott EUFORE (Európai erdészeti kutatási és innovációs ökoszisztéma) projekt célja az erdészeti és erdészeti ágazat jövőbeli kutatási és innovációs igényeinek elemzése és rangsorolása, valamint a transznacionális együttműködés elősegítése egy platformon keresztül.

A most indított EUFORE projekttel az Európai Bizottság elő kívánja készíteni a terepet egy jövőbeli európai kutatási és innovációs partnerség létrehozásához az erdészeti és vadgazdálkodási ágazatban. Az FNR projektpartnerként megszervezi a különböző érdekelt felek európai szintű részvételi folyamatát az erdészeti és erdészeti ágazat stratégiai innovációs és kutatási menetrendjének kidolgozása érdekében.

A négyéves projekt célja az európai kutatási és innovációs igények meghatározása és felmérése, valamint egy transznacionális platform kialakítása az erdészet és az erdészeti ágazat kutatásának és innovációjának együttműködésére, koordinálására és közös finanszírozására. A projektet az Európai Erdészeti Intézet koordinálja.

Háttér:
Az erdők és az erdőgazdálkodás fontos szerepet játszanak a modern, erőforrás-hatékony gazdaságra való áttérésben és a globális környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások kezelésében. Ugyanakkor a környezeti események és a növekvő emberi használat miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk. A sokféle igény kielégítéséhez innovatív, tudásalapú megoldásokat kell kidolgozni. Itt lép be az EUFORE projekt.

Az FNR már régóta bevált partner a részvételi folyamatok szervezésében, például a Német Fahasznosítási Charta keretében. Mostantól az FNR európai szinten is hozzájárul ehhez a szakértelemhez.

szerk/ford: Tóth János, forrás: FNR 11-17

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ismét bővült a Hűségerdő

Következő cikk

Klímához igazodó erdőgazdálkodás német támogatása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések