FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Dráguló fafűtés

Elképesztő drágulás csapott le azokra a magyarokra, akik a megemelt árú gázt tűzifával akarták kiváltani. Ha valakinek valamilyen csoda folytán sikerülne tűzifát, brikettet rendelnie, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a KSH adatai szerint a brikett ára duplázódott egy év alatt, de a tűzifa ára is jócskán emelkedett.

Az utóbbi évek legnehezebb tele elé néz Magyarország: a rezsiemelés következtében létkérdéssé vált, hogy mennyiért fűthetjük ki a házunkat, lakásunkat. A faellátási gondok mellett az sem segít a magyarokon, hogy ha valaki mégis tud még valamilyen csoda folytán tüzelőt rendelni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

A KSH friss adatközléséből ugyanis kiderült, hogy a brikett (100 kg) egyetlen hónap alatt 12 százalékot drágult a tüzépeken, és most már 19 740 forintot kell fizetni érte.

Hogy mekkora sokk a 2022-es év, jól mutatja, hogy januárban még egy mázsa brikett mintegy 92,6 százalékkal kevesebbe került, mint manapság.

Év/év alapon pedig több mint duplájára emelkedett (106,25 százalékkal) a tüzelő ára, amiért többek között a rezsiemelés következtében megnövekedett kereslet a felelős. A rezsicsökkentés kivezetésének hatása jól érzékelhető, hiszen 2021 és 2020 novembere között csak kb. 13 százalékot emelkedett a brikett ára. Az árgrafikon mindenesetre elég sokkoló:

De az sem járt sokkal jobban, aki tűzifát venne, aminek mázsánkénti ára egy hónap leforgása alatt ugyan csak 3,65 százalékot drágult, ám január óta már 69,5-öt tavaly novemberhez képest pedig 79,1 százalékkal kell érte többet fizetni a tüzépeken.

2020 novemberéhez képest pedig a tűzifa ára gyakorlatilag megduplázódott Magyarországon.

A durva áremelkedés elsőre meglepő lehet annak tükrében, hogy szeptemberben az állam hatósági árat vezetett be a tűzifára személyenként 10 köbméterig. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • Keménylombos: 30 000 Ft
  • Lágylombos: 19 000 Ft
  • Fenyő: 19 000 Ft

Ugyanakkor ebben nincs benne a szállítás, ami köbméterenként az átvételi helytől való távolság függvényében kb. 4 ezer és 12 ezer forint közötti összeget kóstál köbméterenként – de korábban találtunk olyan vállalkozást is, amely 30 ezerért vitte a fa köbméterét.

És akkor még nem jött a képbe a feldolgozás: ugyanis az erdőgazdaságok hatósági áron 2-4 méteres darabokban adják a fát, aminek a feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodni. Ha magunk nem akarjuk, vagy nem tudjuk összevágni a tüzelőt, akkor újabb tízezreket kell kifizetnünk erre a melósoknak, akik konyhakészre vágják a fát.

forrás: pénzcentrum 12-13

Előző cikk

Köztulajdonú francia erdők kezelése

Következő cikk

Bababútorgyár fejlesztése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések