FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifát, de honnan és hogyan?

A rezsicsökkentéssel kapcsolatos jogszabálymódosítások miatt újra előtérbe kerültek a hagyományos fatüzeléses fűtőtestek és tűzifa igények. A különböző cégek, tűzifatelepek pedig igyekeznek kielégíteni a gyorsan megnőtt keresletet.

A megnövekedett tűzifa iránti vevői igények kielégítéséről kérdeztük a lajosmizsei Gomép Kft. kereskedelmi vezetőjét, Gruber Lászlót.

“Cégünk próbált nagyobb mennyiségű akác tűzifát lekötni, illetve beszereztünk egy automata rönkvágó-hasító gépet, mellyel a vásárlói igényeket maximálisan, folyamatosan ki tudjuk elégíteni.”

– A tűzifa nem más, mint fűtőanyagként felhasznált fa. Az emberiség évezredek óta használja fűtésre, mint megújuló energiaforrást. A tűzifát a fűtőalkalmatosságban (pl. kandalló, fatüzeléses kályha) elégetjük, a folyamat során a fa 85%-ban gázzá, 15%-ban szénné alakul, mindez energiát termel – folytatta a kereskedelmi vezető.

Mire figyeljünk tűzifavásárlás kapcsán?

Sokan már az előző nyáron felvásárolták a fűtőanyagot a következő évi fűtőszezonra (így biztosan van ideje a fának kiszáradni és a fűtőértéke is jobb lesz). Mindig száraz fával fűtsünk, a tűzifa tárolása kapcsán pedig ügyeljünk a nedvességtől való takarásra, illetve a tűzifa tároló szellősségére.

Sajnos jelen helyzetben olyan felfokozott igény van a piacon, hogy ezek a feltételek nehezen vagy egyáltalán nem teljesíthetők. Óvakodjunk a házalós fakereskedőktől mert az általuk értékesítésre kínált tűzifa eredete, illetve mennyisége sokszor ellenőrizhetetlen, ezért érdemes hivatalos tűzifatelepekről beszerezni a fűtenivalót.

A Gomép Kft. által értékesített tűzifa ezen kritériumoknak mind megfelel, tehát a vásárlóiknak későbbi kellemetlenségektől nem kell tartani. Az általuk értékesített tüzelőanyagokat az igények és a kapacitás függvényében előre egyeztetett időpontban házhoz is szállítják – tette hozzá Gruber László. 

A leggyakoribb tűzifa fajták közé az akácfa, a bükkfa, a tölgy és a gyertyán tartoznak. Gyakran lesz tűzifa a kivágott beteg, öreg gyümölcsfákból is, sőt, nemesebb fafélék lehulló darabjai is kerülhetnek a tűzifa közé, amelyeket nem tud hasznosítani a bútoripar. A tűzifa fajták forgalmazása 2016 óta EU-s szabályozási feltételek szerint történik. 

Mennyi tűzifa kell egy télre?

Ennek megállapítása nem egyszerű feladat, hiszen ez nagyon sok mindentől függ (ház nagysága, hőmérséklet igény, ház hőszigetelésének mértéke, fűtési időszak hossza, tűzifa minősége). Mindezek figyelembevétel nagy átlagban kimondhatjuk, hogy egy szezonra egy normál családi ház 15-20 m3 fával felfűthető.

A Kecskeméti Televízió, a Gomép Kft. kereskedelmi vezetőjével, Gruber Lászlóval készített interjút a jelenlegi tűzifahelyzetről, amelyet itt tekintheti meg:

forrás: KecskemétiLapok 10-04

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tűzifát csak okosan!

Következő cikk

Makkfelvásárlás - Zalaerdő



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések