FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európa újra felfedezheti a tűzifát

Fotó: Jászai Csaba / MTI

Az egekbe szöktek az energiaárak Európa-szerte, sokan az alternatív fűtési megoldásokat keresve ismét rátalálnak a tűzifára.

Az egekbe szöktek az energiaárak Európa-szerte, sokan az alternatív fűtési megoldásokat keresve ismét rátalálnak a tűzifára. Az energiaárak olyan mértékben emelkedtek, hogy többek közt a német tűzifa-kereskedők soha nem látott kereslettel szembesülnek, az erdőtulajdonosok pedig nem győzik felvenni a harcot a hozzájuk járó fatolvajokkal. Az egyik németországi civil szervezet, a Fern máris figyelmeztetett a várható következményekre, szerintük az emberek Európában több millió tonna fát fognak elégetni ezen a télen, az illegális fakivágások pedig súlyos károkat okozhatnak a védett erdőkben is. 

Közben valószínűleg megváltozik az a direktíva, amely az Európai Unióban a megújuló alapú energiatermelésbe beszámítható erdei fa mennyiségét szabályozza.

A fatüzelésből nyert energiát a 2000-es évek végétől sorolja a megújulók közé az Európai Unió, akkor a közösség országaiban a felhasznált energia még csupán tíz százaléka származott megújuló energiaforrásokból, tavaly az arány elérte a 22 százalékot. A megújuló energiaforrásokról szóló irányelv (ez a jogszabály minősít egyes tűzifatermékeket megújuló alapú tüzelőanyagoknak, és kapcsol hozzájuk támogatási rendszert) felülvizsgálatáról jelenleg is folynak tárgyalások. 

Az irányelv – RED: renewable energy directive – azzal a céllal jött létre, hogy az EU a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló projektek helyett a megújuló energiával kapcsolatos projektek felé irányítsa a finanszírozási forrásokat egy olyan piaci környezetben és időszakban, amikor a fosszilis energiahordozók még sokkal olcsóbbak voltak. Most viszont fordult a helyzet, a fosszilis energia drágább, a fatüzelésre való átállás (ha sikerül) megtakarítást hozhat a fogyasztóknak, ugyanakkor a RED továbbra is több milliárd euróval támogatja a fatüzelést. 

Fotó:  Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap (illusztráció)

Szeptemberben az Európai Parlament megszavazta ugyan a közvetlenül az erdőkből származó feldolgozatlan fakivágás-támogatás megszüntetését, de a kivételek listája elég hosszú, szerepelnek rajta a betegség, természeti katasztrófa vagy tűzmegelőzés miatt kivágott fák. 

Ezt a jogszabályt most az uniós tagállamoknak kell felülvizsgálniuk, amelyek eldöntik, hogy egyetértenek-e ezekkel a kivételekkel, és hogy fokozatosan csökkenteni kívánják-e a megújuló energiára vonatkozó célkitűzéseikbe beszámítható erdei fa mennyiségét. Ez utóbbi pont ellentmondásosnak tűnik már most. Az olyan országokban, mint Lettország, Finnország és Svédország, a faalapú tüzelőanyagok a megújuló energiafogyasztás több mint ötödét teszik ki. A fa megújuló státuszának fokozatos csökkentése viszont nagyban megnehezítené ezeknek az országoknak a dolgát az éghajlati céljaik elérésében. 

Amikor az ökoszisztéma bármely részének elégetését támogatjuk, az az éghajlat szempontjából minden szempontból rossz forgatókönyv – mondta Lina Burnelius, a Protect the Forest svéd NGO projektvezetője, akit a Wired idézett. Ahelyett, hogy az erdők további pusztulását ösztönöznénk, több pénzt kellene a lakóterek szigetelésére és hőszivattyúk telepítésére fordítanunk – tette hozzá. A szakértő szerint a fosszilis tüzelőanyagok és a biomassza támogatását át kell alakítani a napenergia, a tengeri szélenergia és a geotermikus energia erőteljesebb támogatása érdekében. A megoldás nem a faégetés betiltása, hanem a rendszer megváltoztatása, hogy a legkörnyezetbarátabb energiafajták legyenek a legolcsóbbak. 

forrás: vg.hu 11-12

Előző cikk

Erdőt és fásított területet érintő tüzek 2022 augusztusában

Következő cikk

Településfásítás Tótkomlóson



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…