FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

FCLP – nemzetközi erdőgondozás

Olaf Scholz

Az egyiptomi Sarm El-Sejkben, az ENSZ éghajlat-változási tárgyalásain 26 ország és az Európai Unió vezetői elindították az erdők és az éghajlatváltozással foglalkozó vezetők partnerségét (FCLP = Forest and Climate Leaders’ Partnership), hogy teljesítsék a glasgow-i COP26-on tett történelmi jelentőségű ígéretet, miszerint 2030-ig megállítják és visszafordítják az erdők pusztulását és a földterületek degradációját.

Az FCLP, amelynek társelnöke az Egyesült Államok és Ghána lesz, lehetőséget nyújt a Glasgowban tett vállalások teljesítésében való együttműködés fokozására, az ambíció fokozására és a folyamatban lévő problémák innovatív megoldására.

Bejelentették, hogy az állami adományozók már elköltöttek 2,67 milliárd dollárt abból a 12 milliárd dollárból, amelyet a kormányok 5 éves időszakra ígértek az erdők védelmére, helyreállítására és fenntartható kezelésére. Ezen túlmenően a COP27-en a köz- és magánadományozók további 4,5 milliárd dollár mozgósítására tettek ígéretet ezen erőfeszítések előmozdítására. A LEAF-koalíció keretében 100%-kal nagyobb összegű finanszírozást mozgósítottak a magas integráltságú kibocsátáscsökkentési kreditek vásárlására.

A WRI legújabb kutatásai megerősítik, hogy az erdők a széles körben elismert szén-dioxid-tároló és -mérséklő előnyeiken túlmenően jelentős – és túlnyomórészt pozitív – hatással vannak az éghajlat stabilitására.

Az alábbiakban Craig Hanson, a World Resources Institute programigazgatójának nyilatkozata következik:

“Nagyon bátorító, hogy a ma bejelentett új finanszírozás révén az országok jó úton haladnak afelé, hogy teljesítsék azt a vállalást, miszerint 5 év alatt 12 milliárd dollárt fordítanak az erdőkkel kapcsolatos programokra. Különösen örülünk annak a nagylelkű, egymilliárd eurós új pénzügyi kötelezettségvállalásnak, amelyet Olaf Scholz német kancellár jelentett be az erdők és a természet számára.

“Elismerésünket fejezzük ki az Egyesült Királyságnak, amiért létrehozta ezt a partnerséget, amely a magas szintű politikai figyelmet továbbra is az erdők védelmére és helyreállítására Glasgow-ban tett történelmi jelentőségű ígéretek teljesítésére irányítja. Ez az új partnerség fontos eszköz lesz az országok és más érdekelt felek számára is, hogy együttműködjenek a merész erdészeti kötelezettségvállalásaik teljesítésében és az éghajlati válság leküzdésében.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: WRI 11-07

Előző cikk

A megújuló energiaforrások csodaszer vagy zsákutca?

Következő cikk

Erdőgazdálkodók és az OSAP 2023



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések