FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Friss jelentés az erdőpusztításról

Öt másodpercenként tűnik el egy futballpálya méretű erdő a világon. Ez pár évtizede még egy perc alatt történt, mutat rá a Világerőforrás Intézet jelentése.

A világ egy év alatt egy Svájc nagyságú trópusi esőerdőt veszített, áll a Világerőforrás Intézet (World Resources Institute) 2022-es jelentésében. A természetes erdőtüzeken túl a szándékos égetés és kivágás miatt öt másodpercenként egy futballpálya nagyságú erdőterület semmisül meg. Ez egy percnyi idő alatt történt az ezredforduló előtt, ami már akkor is gyors természeti katasztrófát jelzett.

Brazília, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Bolívia tájain a legnagyobb a pusztítás, de gyorsul az üteme más országokban is, Ghánában 71 százalékkal nőtt egy év alatt a kivágott erdők területe. A természetkárosítás ilyen szinten a földi élet egészét változtatja meg.

Erdőirtás – Brazília nyugati vidékének egy részlete a magasból

Frances Seymour, a jelentés vezető elemzője szerint az erdőirtás a közeli területeken is azonnali hőmérséklet-emelkedést okoz, ami megduplázza a felmelegedést serkentő folyamatokat, és a klímaváltozás ütemét gyorsítja globális szinten is. Az ember létét is fenyegeti, ha nem marad erdő.

Európa világszinten élen jár az erdőirtás elleni küzdelemben, de a civilizációs fejlődés a legtöbb erdőséget már kipusztította a vén kontinensen. A megmaradt kevés társulást az egyre gyakrabban tomboló bozóttüzek fenyegetik.

forrás: euronews 06-27

Előző cikk

Aral-tó egykori medrének erdősítése

Következő cikk

Grúzia: esőerdők és felhőkarcolókStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések