FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Amazónia esőerdei pusztulnak

Az amazóniai esőerdők fajokban gazdag ökoszisztémájának folyamatos pusztulása akár 47 millió ember megélhetését is veszélyezteti a térségégben, ahol már az esőerdők csaknem egyötöde elpusztult – írja az MTI a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése alapján.

Az Amazonas esőerdeinek állapotáról szóló 200 oldalas dokumentumot az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülése (COP27) alkalmából adták ki.

A tanulmány alapján a földhasználat megváltozása miatt az amazóniai esőerdők 18 százaléka tűnt el, az erdőterületek további 17 százaléka pedig nagyon rossz állapotban van.

Georg Scattolin, a WWF szakértője felidézte, hogy a tavalyi, glasgow-i klímakonferencián (COP26) 100 ország vállalta, hogy 2030-ig megállítja az erdők pusztulását, de az ígéretek ellenére az erdőpusztulás még 2022 első félévében is fokozódott. A mostani ülésen ezért komolyabb fellépést terveznek a kérdésben. A WWF és az amazóniai őslakos csoportok a sarm-es-sejk-i klímakonferencián azt szorgalmazták, hogy a térség 80 százalékát vegyék biológia védelem alá 2025-ig.

Ehhez vissza kell szorítani az erdőirtás legnagyobb mozgatórugóit: az illegális bányászatot, a mezőgazdaság számára történő földrablást, a korrupciót, a vadon élő állatok és az esőerdők természeti erőforrásainak illegális kereskedelmét. Az iparosodott országoknak pedig törvényekkel kell megakadályoznia, hogy az esőerdőket olyan termékek előállítása miatt irtsák ki, mint a hús, kakaó, kávé, kukorica, pálmaolaj, fa vagy takarmányszója.

Az amazóniai esőerdő ad otthont a gerinces állatfajok kilenc százalékának, a madárfajok 14 százalékának, a halfajok 13 százalékának, a kétéltűfajok nyolc százalékának és a növényfajok 22 százalékának. Az esőerdő a világ egyik legfontosabb szén-dioxid-tárolója is. A növényzet és a talaj 367-733 gigatonna szén-dioxidot tárol, ami mintegy 18 évnyi globális CO2-kibocsátásnak felel meg.

Fotó: CARL DE SOUZA / AFP

forrás: 24.hu / WWFnews 11-08

Előző cikk

Több mint száz dámlapátos esett Gúthon

Következő cikk

Daróczi Csaba az év természetfotósa



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések