FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

“Lenn az alföld tengersík vidékin”

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Két városi parkerdő létrehozása, egy arborétum, több szálláshely, valamint a szolnoki vadaspark és erdei iskola működtetése is erről tanúskodik. Látnivalókban tehát az Alföldnek ebben a szegletében sincs hiány.

Több mint 150 éve sétakertnek indult a Tiszaigari Arborétum

A NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészete Magyarország legnagyobb területű erdészete, ám a kedvezőtlen klíma és a sajátos termőhely következtében erdősültsége szerény (5,9%). Az erdőterületek egymástól sok esetben nagy távolságokra helyezkednek el, amely megnehezíti a gazdaságos erdőkezelést. Mindezek ellenére évről évre létesülnek új erdőterületek, melyben nagy szerepe van az országos szintű programoknak.

Az újszülöttek erdeje kezdeményezés alapján a Jász-Nagykun-Szolnok megyében született gyermekek után legalább tíz fa elültetését vállalta magára az erdészeti részvénytársaság. Surjány határában már el is készült az első „babaerdő”, amely mintegy 48 ezer faegyedből áll a megszületett 3681 gyermek részére.

Emellett mintaerdősítések létrehozásával is igyekszünk növelni hazánk erdőterületét, mellyel a klimatikus viszontagságok kedvezőtlen hatásai csökkenthetők, valamint kialakítható az Alföldre egykor oly jellemző erdős puszta képe. Az Országfásítási Program keretében megkezdett településfásításokban régió szinten is vezető szerepet játszottunk az elmúlt időszakokban.

A Karcag-Apaváron működő vadászház mindenki előtt nyitva áll

Földrajzi oltalom

A térség gasztronómiai különlegessége a jászsági szarvasgomba. A Jászság aranyaként is emlegetett értékes gombafaj elsődlegesen tölgyesekben fordul elő, számára kedvező körülmények esetén akár nagy tömegben is Ezen a vidéken javarészt a nyári szarvasgombával találkozhatunk, de kisebb egyedszámban megtalálható a téli és a homoki szarvasgomba is. Társaságunk több mint 20 éve foglalkozik a szarvasgomba gyűjtésével, felvásárlásával és értékesítésével.

A nyári szarvasgombánál (bal) jóval kisebb egyedszámban lelhető fel a homoki szarvasgomba

A szarvasgombát a mai napig sokféle legenda és mítosz lengi körül, kezdve attól, hogy afrodiziákum jelleggel bír-e, gyűjtését milyen állattal végezték, illetve ízvilágáról, mivel korábban ez a csemege kizárólag az arisztokratákat illette meg.Szerencsére mára viszonylag könnyen beszerezhető gyűjtési idényben friss állapotában, késztermékként pedig egész évben. Hogy valóban afrodiziákum-e, arról megoszlanak a vélemények. Mi annyit tudunk mondani, hogy a „szarvasgomba próbája az evés”, ízlelje meg, kinek a fantáziáját izgatja e nemes gomba hatása.

Számos exkluzív terméket készítünk szarvasgombából

A szarvasgomba gyűjtése csak vizsgázott szarvasgomba-kereső kutyával történhet, gyűjtési engedély birtokában.

Ízének meghatározása nem egyszerű feladat, egyesek szerint dióra emlékeztet, illata évszakonként változó: nyár elején a főtt kukoricára, majd a főtt burgonyára, később az erjedt pörkölt malátára emlékeztet.

Társaságunk központjában 2020-ban adtuk át a kor igényeit messzemenőkig kielégítő szarvasgomba-feldolgozó üzemet, ahol a válogatott alapanyagból számos exkluzív terméket készítünk. A Jászsági nyári szarvasgomba elnevezés tavaly uniós földrajzi oltalomban részesült.

Lombkoronaösvény a parkerdőben

A szarvasgomba számos vadételhez illik, így az erdőgazdaság által üzemeltetett vadászházak szakácsai is előszeretettel felhasználják.

A Szolnoki Erdészet a nagy egybefüggő erdőterületek hiányából kifolyólag nem rendelkezik nagyvadas területekkel. A vadgazdálkodási tevékenység kifejezetten az apróvadra fókuszál.

Területeinken szép számban található őz, mezei nyúl, fácán, tőkés réce. Karcag-Apavárán kocsányos tölgyesek ölelésében áll a NEFAG Zrt. 2018-ban újjáépített vadászháza, közel a 4-es főúthoz és a Hortobágy-Berettyó-csatornához. A műútról nehezen észrevehető, de ez nem válik kárára, az ide látogatók csendes erdei környezetben készülhetnek a vadászatra vagy a családi kirándulásra. A ház ugyanis mindenki számára nyitott, kitűnő szakácsa pedig egyebek közt szarvasgombás ínyencségekkel kényezteti a vendégeket.

Az erdei iskola regionális oktatási központként működik

S ha már Karcag környéken járunk, érdemes megtekinteni a várost, és persze a település határában található parkerdőt és lombkorona-tanösvényt is. A Karcagi Parkerdő létrehozását a város lakossága igényelte, és mi boldogan teljesítettük a kérésüket. A kisgyermekek számára az erdei környezetbe tökéletesen illő játszóteret, a futás szerelmeseinek pedig erdei futópályát is kialakítottunk benne. A parkerdőt ösvények szelik keresztül-kasul, melyek bejárásával betekintést nyerhetünk az erdei életközösségek mindennapjaiba.

Körülbelül öt méter magasan sétálhatunk a lombkoronaösvényen

A lombkorona-tanösvényen végighaladva, ha nem is madár-, de legalább mókustávlatból figyelhetjük a körülöttünk élő erdőt. A 314 méter hosszú és átlagosan 5 méter magas, tölgyesbe épült faszerkezetű sétányon a gyermekeket készségfejlesztő játékok, illetve játékos fejtörők várják, míg a felnőttek a tájtörténetben merülhetnek el. Viszont a legfőbb látnivaló mindig is a folyamatosan változó erdő megfigyelése és tanulmányozása marad.

Az Alföld kincsesládája

A Tiszaigari Arborétum rászolgált az Alföld kincsesládája elnevezésre, 20 hektáros területén számos őshonos és egzóta fajjal találkozhatunk.

Hangulatos sétaútjait bejárva nemcsak a tölgy fajtagyűjtemény sokszínűségében és a cserjefajok színpompás kavalkádjában merülhetünk el, de a mocsárcipruserdő színei is – különösen ősszel – magukkal ragadják a fantáziánkat.

Mocsárciprusok a Tiszaigari Arborétumban

Az arborétum alapításának gondolata a régmúltban gyökerezik. Széky Péter tiszaigari földbirtokos 1867-ben sétakert építésébe kezdett a Habsburg kastélykertek mintájára. Az ültetés során azonban törekedett a természetközeliség látszatát megőrizni, ezért jobbára őshonos, az Alföldre jellemző fafajokból jött létre a gyűjtemény. Munkáját fia, ifj. Széky Péter folytatta 1874-ben, melyben barátja, Bolza Pál volt segítségére.

A vörösfenyő-kereszt az Eucharisztikus Világkongresszusra emlékeztet

Abban az időszakban vette kezdetét a domb- és hegyvidéki fajok, illetve az idegenhonos fajok telepítése a sétakertben. Az egyre inkább virágzó kert dicsmenetét a II. világháború törte derékba. Azt követően általános jelenség volt a fák kivágása és a kert pusztítása. 1951-ben került a Szolnok Megyei Állami Erdőgazdaság kezelésébe, majd az értékeket felismerve megkezdődött a kert helyreállítása.

Az arborétum 1976 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület. A területén található 2016-ban felújított kulcsosház 16 fő befogadására alkalmas.

Az arborétum egész évben látogatható, de a mocsárciprusok őszi lombszíneződése miatt a késő őszi bejárása felejthetetlen látnivalóval kecsegtet. További érdekessége a kertnek, hogy a 2021-ben Magyarországon megrendezett Eucharisztikus Világkongresszus vörösfenyő-emlékkeresztje is itt kapott helyet.

Szállás is foglalható az arborétumban

Széchenyi Parkerdő

Szolnok szélén tölgyesek ölelésében fekszik a NEFAG Zrt. központi épülete, tőszomszédságában pedig a Széchenyi Parkerdő. Elsődleges szerepe, hogy a megyeszékhelyen és annak környékén lakók sportolására, kikapcsolódására adjon lehetőséget. Az erdőtömböt számos gyalogosösvény cifrázza, melyeken az egész erdő kényelmesen bejárható, kerékpárútján pedig időjárástól függetlenül kerekezhetünk.

Egész évben izgalmas program kilátogatni a Széchenyi Parkerdőbe

A kicsiket játszótér várja a parkerdőben

Egy tanösvényt is kialakítottunk, melyet a felnőtt látogatók és a szervezett foglalkozások keretében érkező diákok egyaránt előszeretettel járnak végig. Az aktív kikapcsolódásra vágyók igényére tornaeszközöket helyeztünk ki az ösvény mentén. A parkerdő melletti, csaknem kéthektáros bekerített játszótér minősített eszközei fából készültek, ezzel is az erdei környezethez való harmónia elérése volt a célunk.

Bagolyvár Vadaspark

Ha a játszótér már nem elég izgalmas, akkor irány a Vadaspark! A Bagolyvár 2007-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, s azóta is nagy népszerűségnek örvend. A közel kéthektáros erdős területen egész évben látogathatók állataink, még a perzselő nyári időszakban is árnyas tölgyfák alatt szemlélhetjük meg őket. A parkban 40 állatfaj mintegy 170 egyede él. Nagyobb részük őshonos vadfaj, de megtalálhatók itt távoli kontinensek szülöttjei is, az ázsiai kiskarmú vidrapárunk például vitathatatlanul a park legaranyosabb lakói. Évről évre növekszik vaddisznóink száma is, és a tél végének közeledtével megszülető kis csíkoshátúak méltó ellenfelei vidráinknak, már ami az aranyossági mutatót illeti. Láthatók nálunk még dámok, muflonok, őzek, különféle madárfajok, illetve háziállatok népes sereglete.

A vadaspark 2007 óta várja a látogatókat

Az őshonos fajok mellett távoli kontinensekről származó állatok is láthatók, köztük pávák is

Az Erdei Művelődési Házunk kollégái rendszeresen szerveznek izgalmas programokat a parkban, mely kicsiknek és nagyoknak egyaránt felejthetetlen élményt nyújthatnak. Erdei iskolánk a környezeti nevelés területén regionális oktatási központként működik, immár hosszú évtizedek óta.

Hisszük, hogy a fiatal generációk természet iránti szeretetének és megbecsülésének fellobbantása az egyik legnemesebb és legfontosabb feladatunk a természettől egyre inkább eltávolodó világunkban.

Az ember azt gondolná, hogy a szép erdőkért és az erdei környezetért el kell utazzunk valamelyik domb-hegyvidéki tájunkra. Ha azonban jobban szemügyre vesszük az Alföldet, itt is számos természeti csodát fedezhetünk fel.

forrás: MagyarMezőgazdaság 12-10

Előző cikk

Nyírségi arany magról

Következő cikk

Faválasztékok hatósági zár alatt




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version