FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nagyszerű Faesztergályos találkozó volt Fehérváron december 10-én

Ez volt immár a 20. OFT Országos Faesztergályos Találkozó. Sokan voltunk ott: érdeklődők, e szép szakma művelői, profik és hobbisták, meg akik különféle anyagokat, eszközöket kínálnak a részükre, hogy legyen miből és mivel ténykedni.

Régen volt, hogy magán kertben találkoztak, találkoztunk, aztán az ország különböző helyein, még Sopronban, az Egyetemen is voltunk és a csapat szűkebb része különféle szakkiállításokon tartott bemutatót az évek során. Végük Székesfehérvár lett a törzshely, először Köpf Jenő vendégszeretetével az AIKSZ Zrt-nél, majd egy ideje Szalai Csaba, az Alba Bútor Stúdió Kft-nél a vendéglátó. Csaba egyben a MaFaE, a Magyar Faesztergályos Egyesület elnöke is. Tehát az idén december 10-én szombaton Csabánál gyűltünk össze. Korábban mindig 2 napos (szombat-vasárnap) volt az esemény, de az idén úgy döntött, hogy legyen koncentráltabb, egy napos.

Jó sokan eljöttek.

A MAFAE FB oldalán az esemény után Csaba tömören így emlékezett arra vissza:

Kiváló hangulatban, számos kiállító és számtalan látogató részvételével lezajlott a XX. Országos Faesztergályos Találkozó. Ilyen napok után az ember azt érzi, hogy megtérül az előkészületekbe és a szervezésbe fektetett energia. Köszönöm, hogy ilyen sokan ellátogattatok hozzánk! És természetesen külön köszönet a kiállítóinknak, akik nélkül nem tudtunk volna ilyen színvonalú találkozót összehozni!

Remélem 2023. májusában legalább ennyien találkozunk ismét!

Itt e FB bejegyzéshez 41 fotó tartozik.

Az IGM Tools és a Kentech közös asztala.
Az MLS a Borma termékeket mutatta be.
A Gordius Lignum tehát Lőrinczy Zsolt Auro olajokat, viaszokat, a Knot Fillert (göcskitöltő olvadék) és különféle más fajavítókat vonultatott fel.
Kecskés Mátyásnál, a kovácsnál, a saját kovácsolású faesztergályos vésőit lehetett megtekinteni. Jó érdeklődés volt.
A Holz & Metal Kft. a különféle Holzmann gépekkel és eszközökkel szerepelt.
A Zol-Gém Kft néhány gyönyörű műszárított pallót hozott (csomoros nyár, juhar, cseresznye, feketedió, stb) az iránta érdeklődőknek.
A MaFaE büszkesége, az OFT előtt 3 nappal vásárolt Stratos XL faeszterga, amihez az elnyert pályázati forrás adta fedezetet. E fotó még korán reggeli, csak néhányan értek még a helyszínre és a gép sincs még “összeforgácsozva”. Hamarosan következett a gép felavatása.

Szokásaink szerint igyekeztünk jótékonykodni is.

Szalai Csaba: Már hagyománnyá vált, hogy az év végéhez közeledve, apró, vagy éppen nem is annyira apró ajándéktárgyakat készítünk, amiket felajánlunk a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitásznak. Ők, ezeket a kis apróságokat a székesfehérvári Püspöki Palota udvarán, az adventi vásárban árusítják és a befolyó bevételből rászoruló gyerekeket, családokat támogatnak. Idén minden eddiginél több tárgy gyűlt össze, amit boldogan adtam át Nagy Lajosné Krisztinának, a Karitász munkatársának.

Ez úton továbbítom köszönetét a készítőknek! Nagyon jó érzés és büszkeség, hogy ilyen sokan hozzájárultatok a munkátokkal a gyűjtéshez! Voltak, aki eljönni sajnos nem is tudtak a találkozóra, de elpostázták az általuk készített tárgyat/tárgyakat! Remélem néhány gyermeknek/családnak szebbé tudtuk ezáltal tenni az Ünnepeket! Köszönet a segítségetekért!

Egyébként faesztergályos oktatás: A találkozóra készülődés közben, a háttérben befejeződött a MAFAE idei 4. alapfokú faesztergályos kurzusa is! Kurzusonként 10 fővel, 6×2 órában, sikerült megfertőzni az érdeklődőket. Szalai Csaba: A kurzusok eredményes lebonyolításáért hatalmas köszönet Demeter László és Köpf Jenő oktatótársaimnak, akik időt és fáradtságot nem kímélve segítettek irányítani a hallgatóink kezeit! A kurzusokat 2022-re befejeztük, de lesz még folytatás! (Fotók az oktatásról FB-on)

Aki pedig még több képet szeretne látni, íme: Surányi Korvin Tamás fotói (FB-on) a XX. OFT-ről 1. képcsomag, 2. képcsomag, 3. képcsomag. A Magyar Faesztergályos Szövetség honlapján a galériában is sok kép van a XX. OFT-ről.

Persze többen esztergáltunk is saját, hozott gépen, vagy a MaFaE gépein, s mindenki igyekezett ellesni, tanulni valami újat a többiektől. Hoztunk elkészült tárgyakat is, amikből kis kiállítás készült. Lehett megcsodálni az alkotásokat.

Ha valakit e cikk elolvasásánál is jobban érdekel a faesztergálás, az alábbi kapcsolókat ajánlom figyelmébe:

A Magyar Faesztergályos Egyesület nyilvános FB oldala. Meg persze MAFAE zárt, tagi FB oldal is van. Aki belép az Egyesületbe, ezt is láthatja.

A faesztergályosok privát oldalhoz kérni kell az adminisztrátortól a beengedést.

A Hobbi Faesztergályos FB oldalt Túri Alfréd kezeli, rengeteg szép, érdekes dolgot összegyűjt. A “Hobbi Faesztergálás” FB csoportot is ő hozta létre, ide az e szakmában érintettek maguk is feltölthetnek képet, szöveget.

A honifaesztergályos FB oldal Szögi Jánosé.

Meg van számtalan külföldi szaktársnak is FB oldala és sok-sok youtube videó is elérhető. A tapasztalat viszont az, ha valaki megfertőződik (egyre többen) és szeretné megtanulni e szakmát legalább hobbi szinten, ahhoz a netről sok tudás összeszedhető, de az első lépésekhez kell a személyes tapasztaltabb kolléga segítsége. Ezért indított oktatást Fehérváron a MaFaE is. Ugyanakkor Budapesten a Woodivity is berendezkedett faesztergályos képzésre, az érdeklődőknek figyelniük kell honlapját és/vagy FB oldalát. 2023. január közepétől pedig Cegléden lesz 6 alkalmat tartalmazó faesztergályos oktatás.

Összeállította: Mőcsényi Miklós, MaFaE tag

Előző cikk

Magyar fára, faiparra szükség van!

Következő cikk

Közös Agrárpolitika 2023-2027



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések