FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német erdőtámogatási program

kép: HolzForum

A Német Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium szerint az indulás utáni első két hónapban már csaknem 7000 támogatási kérelem érkezett be 850 000 hektárnyi erdőterületre.

Az AGDW – Die Waldeigentümer egyesület “nagyon pozitívnak” nevezte az “Klímához igazodó erdőgazdálkodást támogató program” első visszhangját.

Az eddig jelzett igények Németország magán- és közösségi erdeinek több mint tíz százalékára vonatkoznak, amelyek mindösszesen mintegy 7,6 millió hektárt tesznek ki.

Andreas Bitter

“Sok erdőtulajdonos azonnal élt a lehetőséggel” – mondta az AGDW elnöke, Prof. Andreas Bitter. “És mindezt annak ellenére, hogy a jelentkezési folyamat nem éppen gyerekjáték.” A német kormány 900 millió eurót bocsátott rendelkezésre az Éghajlatváltozási és Átalakulási Alapból a “Klímához igazodó erdőgazdálkodás támogatási programja” számára. A programra eredetileg 200 millió eurót különítettek el 2022 végéig.

A 7000 beérkezett kérelem közül csaknem 4900 olyan erdőtulajdonosoktól érkezett, akiknek a területe 100 hektárnál kisebb. A kisebb és közepes méretű erdőtulajdonosok közel 60 százaléka önként vállalta, hogy erdőterületének öt százalékát kivonja a használatból, és igényelte az ezért járó kiegészítő támogatást. A minisztérium szerint eddig 1310 kérelmet hagytak jóvá, ebből 437-et 100 hektárnál nagyobb gazdaságoktól.

Alapvetően a nagyobb gazdaságok még mindig vonakodnak, jelentette Bitter. Ennek oka a támogatások felső határa, az úgynevezett de minimis korlátozás, így sok nagy gazdaság és különösen az önkormányzatok maximális támogatási volumene már kimerült. “Ezt a sapkát azonban a közeljövőben el kell távolítani, reméljük, hogy ez minél hamarabb megtörténik” – mondta Bitter.

Az AGR kritikája

Az AGR bírálja a német kormány politikáját. Az Arbeitsgemeinschaft Rohholz nem lelkesedik azért, hogy a 100 hektárnál kisebb erdővel rendelkező kérelmezők 60%-a önkéntesen ki akarja vonni földterületének 5%-át a használatból. 

Lukas Freise

“Ez még a legkedvezőbb forgatókönyv esetén is azt eredményezi, hogy mintegy 30 000 hektárnyi erdőterületet vonnak ki a művelésből. Ez jó 20%-kal több, mint a Bajor-erdő Nemzeti Park, Németország legnagyobb, főként erdőből álló nemzeti parkja” – nyilatkozta Lukas Freise, az AGR ügyvezető igazgatója.

A számítást a következőképpen magyarázza: “Még ha feltételezzük is, hogy a nagyobb magán- és közösségi erdőkből származó teljes 2100 kérelem csak pontosan a 100 hektáros területhatárt éri el, a pihentetett terület (a 210 000 hektár 5%-a) itt több mint 10 000 hektár lenne. Ha ezután feltételezzük, hogy a fennmaradó 640 000 hektár 60%-a (384 000 ha) igényel támogatást a használat 5%-os elmaradása esetén, akkor ez további közel 20 000 hektárt jelent.

A nem gazdálkodásra szánt adópénz teljesen rossz jel a jelenlegi helyzetben, amikor az erdőt sürgősen alkalmassá kell tenni az éghajlatváltozásra. Emellett a fa elvesztése óriási társadalmi károkat okoz: “Az egyes erdőgazdálkodók számára ez elhanyagolható kieső összeg, de makrogazdasági szempontból a következő 20 évben nagyon fog hiányozni ez a fa” – mondja Lukas Freise, az AGR ügyvezető igazgatója. Mindenekelőtt a jelhatás pusztító – folytatja Freise.

szerk/ford: Tóth János, forrás: AGDW

Előző cikk

A faalapú akkumulátor töltési sebessége háromszoros lehet

Következő cikk

Innovatív CO2-kivonó technológia Svájcból



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések