FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Klímához igazodó erdőgazdálkodás német támogatása

A német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) elindította az “Éghajlathoz igazodó erdőgazdálkodás” elnevezésű új támogatási programot a fenntartható erdők fejlesztésére. Az új, országos támogatási program keretében 200 millió euróhoz lehet hozzáférni az év végéig.

Az erdőtulajdonosok 2022. november 12-től pályázhatnak a Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) új, “Klímához igazodó erdőgazdálkodás” elnevezésű programja keretében.

A pályázatokat egyszerűen, online lehet benyújtani a Megújuló Erőforrások Ügynökségéhez (FNR) a www.klimaanpassung-wald.de címen. Ezen a honlapon a mezőgazdasági üzemek november 11-én késő délutántól, a programnak a Szövetségi Közlönyben való közzétételét követően a támogatáshoz szükséges pontos feltételekről is tájékozódhatnak.

Cem Özdemir szövetségi miniszter szerint: “Az erdők megerősítése erős klímavédelmet jelent. Segítünk az erdőtulajdonosoknak abban, hogy erdeiket az éghajlati válság következményeihez igazítsák, és megőrizzék azokat a jövő generációi számára. Megbízható perspektívát adunk nekik ehhez a jövőbeli feladathoz.”

Támogatásban részesülnek azok a vállalkozások, amelyek erdeiket olyan kritériumok szerint kezelik, amelyek bizonyíthatóan túlmutatnak mind a jogi szabványokon, mind a meglévő tanúsítványokon, mint például a PEFC és az FSC. Az erdő-klíma csomaggal a BMEL hosszú távú finanszírozást vezet be további klímavédelmi és biodiverzitás-védelmi szolgáltatások finanszírozására.

A 2022-ben benyújtott pályázatokat de minimis alapon hagyják jóvá (három év alatt legfeljebb 200 000 euró finanszírozás). A 2023-tól kezdődően benyújtott pályázatok esetében a BMEL az állami támogatásokra vonatkozó jogszabályi mentességet kér, hogy a de minimis követelménytől el lehessen tekinteni. Az új, országos támogatási program révén 200 millió euró hívható le az év végéig. A program az “Az erdők ökoszisztéma-szolgáltatásainak és az éghajlathoz alkalmazkodó erdőgazdálkodásnak a díjazása” című program része. Erre a célra 2026-ig 900 millió euró áll rendelkezésre az Éghajlatváltozási és Átalakulási Alapból.

A szárazság, a hőség és a rovarfertőzés sok helyen láthatóan meggyengítette erdeinket. Szakértők becslése szerint Németországban mintegy 400 000 hektárnyi erdő szenvedte el az éghajlati válság következményeit. Ugyanakkor az erdők nélkülözhetetlenek az éghajlati és biológiai sokféleséggel kapcsolatos céljaink eléréséhez. Az erdőgazdálkodás döntő szerepet játszik abban, hogy Németország erdei úgy fejlődjenek tovább, hogy azok a jövőben is védettek legyenek az éghajlati válság következményeivel szemben, és létfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújthassanak.

Az “éghajlathoz alkalmazkodó erdőgazdálkodás” program olyan önkormányzati és magánerdő-tulajdonosokat támogat, akik – erdőterületük nagyságától függően – vállalják, hogy tíz vagy húsz éven keresztül megfelelnek az éghajlathoz alkalmazkodó erdőgazdálkodás tizenegy vagy tizenkét kritériumának. A támogatásban részesülőknek egy elismert tanúsítási rendszerrel kell igazolniuk az éghajlathoz igazodó erdőgazdálkodást.

szerk/ford: Tóth János, forrás: BMEL

2 megjegyzések
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EUFORE projekt indult

Következő cikk

Lombos faanyagok - új német kiadvány



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések