FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Rekordszámú kéktúrázó

Soha még ennyien nem teljesítették a Magyar Természetjáró Szövetség kezelésében lévő három kéktúrát, mint tavaly: összesen 1320 túrázó kaphatta meg az ikonikus tűzzománc jelvényeket.

Az Országos Kéktúrát 823-an, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát 366-an, míg az Alföldi Kéktúrát 131-en teljesítették 2022-ben, míg mindhárom kéktúrát, azaz az Országos Kékkört 80-an tették meg – derül a Magyar Természetjáró Szövetség közleményéből.

Badacsonytordemic_belyegzes_GA
Létrehozása óta eddig összesen 8634-en teljesítették az Országos Kéktúrát.
A kéktúrákat teljesítők névsorát ide kattintva nézheted meg Fotó: Gulyás Attila

A mintegy 1172 km hosszú Országos Kéktúra legfiatalabb teljesítője 6, legidősebb igazolt kéktúrázója pedig 83 éves volt a tavalyi évben, míg a nemek aránya 60:40 százalékban billent a férfiak felé.

A leggyorsabb kéktúrázó 26 nap alatt teljesítette a távot egyhuzamban, de volt olyan is, aki 38 év után szerezte meg az igazolófüzetébe az utolsó pecsétet 2022-ben.

A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra 541 km hosszú útvonalán a legfiatalabb túrázó 10, míg a legidősebb 82 éves volt. A 2022-es teljesítők között itt is a férfiak domináltak 65%-kal, a hölgyek 35%-ban képviseltették magukat. A teljes útvonalat a leggyorsabban 13 nap alatt, a leghosszabban 17 év alatt teljesítették.

Folyamatosan nő a kéktúrázók száma, az utóbbi években sorra dőlnek a rekordok / Fotó: MTSZ

A 870 km-es Alföldi Kéktúrán 11 éves volt a legfiatalabb, és 82 éves a legidősebb teljesítő. A férfiak aránya itt is magasabb (65%), mint a hölgyeké (35%). 10 napig tartott a legrövidebb, egyhuzamban túrázás, míg volt olyan kéktúrázó, aki 8 évet szánt az Alföld kék jelzés menti átszelésére.

A kéktúrázás népszerűségét jól jelzi, hogy 2021-ben is rekordot döntött a teljesítők száma a korábbi évekhez képest, akkor 992 igazolt teljesítést regisztráltak a három kéktúrán, míg 2022-ben – ahogy a fenti adatokból is látszik –, csak az Országos Kéktúrát telesítették közel ennyien.

forrás: kektura.hu

Előző cikk

Kecskemét város erdőkezelése

Következő cikk

Forest Expert - pályázati lehetőség



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…