FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

XXVI. Erdők Hete – október 3-9.

Az idei lesz a XXVI. Erdők Hete, melynek témája a A magyarországi erdőgazdálkodás fenntarthatósága.  Fő gondolat a fenntartható erdőgazdálkodás vagy még inkább: az erdő gondozása, fenntartása, gyarapítása, mint fenntartható gazdálkodási forma.

Fenntartható erdőgazdálkodás

A jövőnk a kezünkben van

Az emberiségen múlik, hogy a Föld természeti adottságaival hogyan gazdálkodik. A klímaváltozás egyik jele a saját bőrünkön is tapasztalt felmelegedés: a Föld öt legmelegebb évét 2010 után éltük át. A klímaváltozás egyik fő okozója a légkörben található széndioxid. A fák a fotoszintézis során oxigént termelnek, így amellett hogy a széndioxid megkötésével lassítják a klímaváltozás folyamatát, élhetőbb környezetet teremtenek az ember számára. A klímaváltozás már a hazai erdők légkörét és élővilágát is megváltoztatja, amire gondosan fel kell készülni.

A klímaváltozás negatív hatásaival szemben tanúsított ellenálló képesség miatt az erdeinkben nagyon fontos az őshonos növény- és állatvilág által biztosított biológiai sokféleség. Az erdők nem képesek „maguktól”, azaz természetes úton alkalmazkodni a klímaváltozás jelenlegi gyors üteméhez. A társadalom figyelme minden korábbinál nagyobb mértékben fordult az erdők és az erdőgazdálkodók felé, számon kérve a természeti környezet egyik legértékesebb alkotójának, az emberi élet, az élővilág minőségét meghatározó erdőnek a tartamos fenntartását és fejlesztését. A természetvédelem központi témája lett az erdő, az erdei életközösség növényi és állati alkotói, az erdő faji és genetikai sokfélesége. A kiállításunk célja, hogy bemutassuk, a magyar állami erdőgazdálkodóknál jó kezekben vannak a rájuk bízott természeti értékek. Ma már nem kétséges, hogy a természetközeli erdők fenntartása és létesítése jelenti a jövő útját.

PROGRAMOK
A weboldal 2023.09.22. 16:00-i állapota szerint még csupán egyetlen erdőgazdaság 30 programja látható, de a szervezők elmondása alapján az eseménylista folyamatosan bővül.

21 állami erdőgazdaság működési területeivel – a képre kattintva az elérhetőségeik megjelennek

forrás: ErdőkHete

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Biológiai komposztáló Pátyon

Következő cikk

Ukrán erdőket támogató projekt



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések