FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Támogatott tűzifa Tiszaújvárosban

December elsejétől új szociális alapú támogatási formákat vezetett be a város önkormányzata. A tiszaújvárosi képviselő-testület döntése szerint a villamos energia és a földgáz kedvezményes tarifa feletti (versenypiaci) árának kifizetéséhez, valamint tűzifa vásárlásához igényelhetnek támogatást a rászorulók.

A drasztikus energia áremelkedés, valamint a magas infláció és a gazdasági recesszió miatt látták szükségesnek Tiszaújváros szociális ellátórendszerének felülvizsgálatát és a támogatási rendszer kibővítését. 

Tiszaújváros önkormányzata lehetőségeihez mérten szeretné enyhíteni a kedvezőtlen gazdasági helyzet okozta nehézségeket, segíteni a veszélyhelyzet ideje alatt anyagi és szociális problémákkal szembesülő személyeket, családokat. Ennek érdekében a szociális ellátórendszer keretében a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő lakosok részére – a 2022. december 1-től 2023. július 31-ig terjedő időszakban – a rendkívüli települési támogatáson belül új jogcímként az eseti villamos energia díj-támogatást, földgázenergia díjtámogatást, valamint a tűzifa vásárlásához nyújtott támogatást vezettek be. A cél az, hogy a támogatások hatékony és gyors segítséget jelentsenek a megemelkedett villamos energia- és földgázenergia díjat fizetők, valamint a tűzifát vásárlók számára.

Értékhatárhoz kötötték 

A támogatások jogosultsági értékhatárát az elmúlt időszakban bekövetkezett nyugdíj- és béremelésekre tekintettel, egyedül élő, vagy egyedülálló kérelmező esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 százalékában (142 500 forintban), családos kérelmező esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 460 százalékában (131 500 forintban) határozták meg. 

A villamos energia- és földgázenergia díjtámogatás ugyanazon lakásra, vagy lakóházra csak egy jogosultnak egy alkalommal és egy felhasználási helyre állapítható meg. Kivéve az egy lakóházban élő azon személyeket, családokat, akik külön-külön mérőórával rendelkeznek és a fogyasztási helyről a szolgáltató által kiállított dokumentummal igazolják, hogy az éves fogyasztásként meghatározott időszak (2022. augusztus 1. és 2023. július 31. között) legalább egy hónapjában a villamos energiát lakossági piaci áron, míg a földgázt versenypiaci költségeket tükröző áron vételezte.

Így lehet igényelni 

A tűzifa vásárlásának támogatásánál a 2022. június 1. és 2023. május 31. közötti időszakban kiállított számlával szükséges igazolni a tűzifa megvásárlását. A tűzifa vásárlásához nyújtott támogatás ugyanazon személynek egy ingatlanon és ugyanazon lakóházra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakóházban élő személyek és családok számától. A tűzifa vásárlásához nyújtott támogatás és a földgázenergia díjtámogatás, valamint a tárgyév január, február és december hónapjában természetbeni ellátásként nyújtott tüzelősegély együttesen nem állapítható meg. 

A tűzifa vásárlásához nyújtott támogatás esetében fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel kell rendelkeznie a támogatással érintett lakóháznak, melyről a kérelem beadásakor az igénylőnek nyilatkozatot kell tennie. A fűtőberendezés meglétét a Tiszaújvárosi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat környezettanulmány útján ellenőrizheti. 

A villamos energia díjtámogatás összege a kérelmező által a hivatal felé benyújtott – az egyetemes szolgáltató által kiállított – számlában szereplő, a villamos energiát lakossági piaci áron történő igénybevétel összege, de legfeljebb havi 5 ezer forint, felszorozva a kérelem beadásától függő hónapok számával, de legfeljebb 8 hónappal, vagyis maximum 40 ezer forint.

Számlára van szükség

A földgáz díjtámogatás összege a kérelmező által a hivatal felé benyújtott – az egyetemes szolgáltató által kiállított – számlában szereplő, a földgáz versenypiaci költségeket tükröző áron történő igénybevételének összege, de legfeljebb havi 15 ezer forint, felszorozva a kérelem benyújtásától függő hónapok számával, azaz maximum 120 ezer forint. A villamos energia és földgázenergia díjtámogatás együttesen is igényelhető. 

Földgáz díjtámogatásra nem jogosult az a személy, aki számára tűzifa megvásárlását segítő támogatást, valamint tárgyév január, február és december hónapjainak egyikében természetbeni ellátás formájában tüzelősegélyt állapítottak meg. 

A tűzifa vásárlásához nyújtott támogatás összege a kérelmező által, a meghatározott időszakban kiállított számlákon (több számla is becsatolható) szereplő kifizetett összeg, de legfeljebb 120 ezer forint. 

forrás: BOON 01-01

Előző cikk

Szociális tűzifaprogram - Nógrád

Következő cikk

Debreceniek támogatása tűzifával



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések