FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lakossági tűzifa-kereslet

A megnövekedett rezsiköltségek miatt sokan ismét a fával való fűtést választják. A Bakonyerdő Zrt.-nél idén a lakossági tűzifakereslet várhatóan két-, két és félszeres lesz a korábbi évekhez képest. A hiányzó mennyiséget bakonyi fával pótolják.

A tűzifa iránti kereslet három hullámban emelkedett: először kora tavasszal az orosz–ukrán háború kitörése után, majd július végével a rezsicsökkentés új szabályainak bevezetése miatt nőtt meg az érdeklődés. A harmadik beszerzési hullámot a szeptemberi tűzifaprogram bejelentése indította el, és még jelenleg is magasabb az érdeklődés, mint a korábbi évek hasonló időszakában – írja a Balatonfüredi Napló.

A tűzifaprogramban háztartásonként maximum tíz erdei köbméter fa vásárolható, kemény lombos fa harmincezer, lágy lombos és fenyő esetében pedig tizenkilencezer forintos köbméterenkénti áron. Ez az összeg nem tartalmazza a két méter hosszú, feldolgozatlan, hengeres faanyag szállítási díját, illetve a fa feldolgozásáról is a vásárlónak kell gondoskodnia. Továbbá a Bakonyerdő kéri azok türelmét, akik az idei évre már rendelkeznek tűzifával, hogy elsőként azokat szolgálhassák ki, akiknek nincs, illetve kevés fájuk van otthon az idei fűtési szezonra. A tapasztalataik ugyanis azt mutatják, hogy az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel, és a következő évre, évekre vásárol.

Az erdészeti társaságok a tavasszal tapasztalható növekvő tűzifaigények alapján már júniusban – a szükséges hatósági egyeztetéseket követően – további fakitermeléseket jelentettek be az erdészeti hatóságnak. Ez a korábbi évekhez képest ugyan többlet-fakitermelést jelent, viszont állításuk szerint a Bakonyerdő még ezzel sem lépi túl a tízéves erdőtervek alapján megállapított fakitermelési lehetőségét. A kitermelési főszezont augusztusban a vegetációs idő végével kezdték meg, és folyamatosan végzik a munkát jövő tavaszig, így rendelkezésre áll a tűzifaigények kiszolgálásához szükséges fa-anyag. A tűzifa folyamatos biztosítása érdekében – ahol szükséges – a társaság átcsoportosításokat végez, Balatonfüredre például a bakonyi erdészetektől szállítanak fát.

Némethi Kálmán, a Balatonfüredi erdészet igazgatója a lapnak megerősítette: továbbra sincs szó arról, hogy a megnövekedett lakossági tűzifaigényt védett vagy Natura 2000-es területek tarvágásával biztosítanák. A jelenlegi tűzifaprogram 2023 április közepéig tart, az igényeket folyamatosan teljesítik, senkinek sem kell attól tartania, hogy nem jut neki tűzifa. Az erdészeti társaság a lakosság számára fagyűjtési lehetőséget is biztosít az erdeiben, illetve elindult a települési önkormányzatokat érintő szociális tűzifaprogram is.

Összesen 172 településen, több száz család részére biztosítanak tűzifát, ebből a Balatonfüredi Erdészet 45 településen érintett. A 2011-ben indított szociális tűzifa-program azt a célt szolgálja, hogy a legrászorultabb családok átmeneti, kiegészítő támogatáshoz jussanak, így csökkenjen a háztartások tüzelőanyag-költsége.

forrás: hirbalaton 12-13

Előző cikk

3 milliárd fa ültetése

Következő cikk

Tűzifaprogram - kitart a kereslet



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések