FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szociális tűzifa – KEFAG Zrt.

Folyamatosan zajlik a tűzifa osztása a kistelepüléseken élő rászorulóknak. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. 48 önkormányzatnak szállít az idei téli szezonban fűteni valót. Az állami erdőgazdaságtól több mint 5000 köbméter fát kértek a települések vezetői a rászoruló családok számára.

2011 óta minden évben meghirdeti a Belügyminisztérium a szociális tűzifa programot, melyre az 5000 fő alatti települések önkormányzatai adhatják be pályázataikat. A tüzelőanyagot a hátrányos helyzetű családok kapják meg.

– Az idei programban 48 települést látunk el a vármegyénkben, összesen több mint 5000 köbméter tűzifát igényeltek az önkormányzatok. Ebből 4000 köbmétert már ki is szolgáltunk. A program vége számunkra február 15., ez a szállítási határidő. Onnantól kezdve az önkormányzatok a pályázati elszámolással fognak foglalkozni, de a tűzifa kiosztásra fog kerülni a rászorulók részére – mondta dr. Bárány Gábor, a KEFAG Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese.

Az önkormányzatok, miután felmérték, hogy a saját területükön hány családnak van szüksége tűzifára, beadják igényüket a Belügyminisztériumnak. A pályázaton elnyert összegből tudja megvásárolni az adott település a tüzelőanyagot. Ez a szám az idei évben minimálisan, de nőtt.

– Itt a szociális tűzifa esetén egy kisebbrendű növekedést tapasztalunk, de ez nem jelent semmiféle problémát a kiszolgálásban. Ezt a tűzifát a saját kitermeléseinkből, a saját tűzifakészletünkből tudjuk biztosítani – hangsúlyozta dr. Bárány Gábor.

Nagy István agrárminiszter az elmúlt időszakban beszélt arról, hogy az utóbbi időben különböző fórumokon többször felmerült az a vád, hogy a fakitermelések, a tűzifa termelés a magyar erdők pusztulását jelenti. Ezzel szemben Magyarországon az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság. Ez azt jelenti, hogy a hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességi állapotukat. A fakitermelés tervszerű gazdálkodás része, mindig az erdő megújítása követi.

forrás: HIROS.HU

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tűzifaprogram - nagy érdeklődés

Következő cikk

HS Timber csökkenti a termeléstStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések