FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Famaradvány a fenntartható bioenergia, az innovatív üzlet és az éghajlatváltozás mérséklése érdekében

Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentése szerint a famaradványok (faeselék)– a fák kivágása és feldolgozása során visszamaradt anyagok – potenciálisan támogatják az erőforrás-hatékony energiához hozzáférést, élénkítik a vidéki gazdaságot és segítik a klímaváltozás mérséklését.

Sok országban a faeseléket alacsony értékű anyagnak tekintik, és gyakran kidobják, vagy tüzelőanyagként használják fel fűtéshez vagy főzéshez. Ha nyílt tűzön vagy rusztikus sütőben használják, ez légszennyezést és egészségügyi problémákat okozhat.

A kanadai Laval Egyetemmel együttműködésben előállított tanulmány, a “Faeselék szerepe a fenntartható bioenergiára átállásban” ehelyett a faeselék modern bioenergiává, például fapelletté és faalapú gáz- vagy folyékony energiahordozóvá átalakításának lehetőségét kutatja. Ezek felhasználhatók hő és villamos energia előállítására helyi felhasználásra, vagy betáplálhatók az elektromos hálózatokba.

A faeselék korszerű bioenergia-termékekké alakításával jelentősen javítható annak tüzelőanyag-tulajdonsága (például nedvességtartalom, sűrűség, fűtőérték és égéshatékonyság), miközben a logisztikai kezelés, a kompakt tárolás és a távolsági szállítás is egyszerűbbé és olcsóbbá válik.

“Ha figyelembe vesszük, hogy az ipari fakitermelés során a fák 85 százaléka faeselékként végződik, egyértelmű, hogy a faeselék hatékony felhasználása modern bioenergia és egyéb erdészeti termékek előállítására csökkentheti a természetes erdőkre nehezedő nyomást” – mondta a FAO főtisztje Sven Walter. „Ez viszont segíthet csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, hozzájárulhat az erdészeti alapú biogazdaság felé átmenethez, és elősegítheti a fenntartható fejlődési célok elérését a megújuló energia részarányának növelésében a globális energiamixben.”

Lehetőségek és kihívások

A Faeselék szerepe a fenntartható bioenergiára átállásban az iparilag kitermelt fa felhasználását, valamint az energiamixet elemzi a világ különböző régióiban, hogy azonosítsa a famaradványok modern bioenergiában való felhasználásának lehetőségeit és az ezzel kapcsolatos kihívásokat.

Megállapítja, hogy nagyobb az ipari hengeresfa felhasználásának aránya a globális északi régióban, amivel szemben a lényegesen alacsonyabb az arány Afrikában, valamint Ázsia és Amerika egyes alrégióiban. Azt is jelzi, hogy hol van lehetőség a faeselék szekvenciális vagy „lépcsőzetes” felhasználásának ösztönzésére a végső ártalmatlanításuk előtt, maximalizálva hozzáadott értéküket.

A jelentés azonban jelentős kihívást figyel meg a modern és fenntartható bioenergia alkalmazása előtt a fejlődő országokban, ahol a fa tüzelőanyag fontos szerepet játszik az energiamixben. Jelenleg az informális fatüzelőanyag-ágazat számos országban jelentős jövedelmet biztosít sok embernek. A jelentés szerint ennek az ágazatnak a szabályozása és formalizálása fontos hatással lehet a hatékony energetikai átállásra.

Ajánlások

A faeselék modern bioenergiában felhasználásával kapcsolatos kihívások kezelésének elősegítése érdekében a jelentés a földhasználat és az erdészeti erőforrások jobb irányítását javasolja a faenergia-értékláncok korszerűsítésének elősegítése érdekében, valamint a fa piaci árának megállapítását, amely tükrözi a fenntartható termelés költségeit.

Azt is javasolja, hogy hívják fel a figyelmet a modern bioenergia mint megújuló erőforrás előnyeire, és javítsák a faanyag-áramlásra vonatkozó adatokat a földterületről a végfelhasználókhoz, hogy jobban megértsék a faeselék elérhetőségét és felhasználását.

Javasolja a termelőket, vállalkozókat és fogyasztókat tömörítő bioenergia-szövetkezetek támogatását, hogy biztosítsák a faeselék megbízhatóbb ellátását és jobb feldolgozási technológiákat. A kiadvány arra kéri a döntéshozókat, hogy fontolják meg a faeelékre és az energiahordozókra vonatkozó műszaki szabványok és tanúsítási rendszerek elfogadását, valamint olyan intézkedéseket, amelyek ösztönzik és támogatják a fatermékek új iparágainak és piacainak fejlődését, valamint garantálják a modern bioenergia árait.

Forrás: FAO

A letölthető pdf 87 oldal, angol nyelvű. A FAO a világ egészének problémáival foglalkozik. Így e jelentés is talán elsősorban a kevésbé fejlett országok számára fogalmaz meg javaslatokat.(MM)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új erdészeti igazgató a FAO-nál

Következő cikk

Tölgybe álmodott hordók



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti nyomtatványok PDF-ben

A Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya a weboldalukon elérhető erdészeti nyomtatványokat – a felhasználók kérése, munkájának segítése érdekében…