FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Megújulóenergia-irányelv hazai jogrendbe ültetése késik

Az Európai Bizottság 2023. február 15-én úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Horvátországot, Magyarországot és Portugáliát, és az EUMSZ 260. cikke (3) bekezdésének megfelelően pénzügyi szankciók kiszabását kéri a megújulóenergia-irányelv ((EU) 2018/2001 irányelv) nemzeti jogba való átültetésének elmulasztása miatt.

A Bizottság ezáltal jogi lépéseket tesz annak érdekében, hogy Unió-szerte biztosítsa a megújuló energia fejlesztését, valamint csökkentse az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, az energiafüggőséget és a magas árakat.

Az irányelvet a tagállamoknak 2021. június 30-ig kellett átültetniük nemzeti jogrendjükbe. A Bizottság folyamatosan támogatja a tagállamokat a szabályok átültetésében, de Horvátország, Magyarország és Portugália mindeddig nem jelentette be megfelelően, hogy miként ültette át az irányelv egyes rendelkezéseit a nemzeti jogába. A Bizottság 2021 júliusában felszólító levelet küldött minden érintett tagállamnak. 2022. májusában a Bizottság az e három tagállam által bejelentett átültető intézkedések értékelését követően indokolással ellátott véleményt adott ki, amelyben felszólította a tagállamokat, hogy tegyenek eleget kötelezettségüknek, vagyis kellően egyértelműen és pontosan jelöljék meg mindazokat a nemzeti intézkedéseket, amelyekkel az irányelvet átültetettnek tekintik. Már csak három tagállam, Horvátország, Magyarország és Portugália nem nyújtott be megfelelési táblázatot vagy magyarázó dokumentumot arról, hogy miként ültette át az irányelv egyes rendelkezéseit. A Bizottság ezért az Európai Unió Bíróságán keresetet indít az említett tagállamokkal szemben.

A megújuló energia az európai zöld megállapodás kulcsfontosságú eleme, valamint a REPowerEU terv központi pillére. Ami az átdolgozott megújulóenergia-irányelv végrehajtását illeti, a Bizottság mind a 27 tagállammal szemben kötelezettségszegési eljárást indított amiatt, hogy nem közölték a 2021. június 30-i határidőn belül az irányelv teljes körű átültetésére szolgáló intézkedéseket.

Háttér-információk

A 2018-ban elfogadott megújulóenergia-irányelv biztosítja az EU-ban a megújuló energia fejlesztésének jogi keretét a villamos energia, a fűtés és hűtés, valamint a közlekedés területén ebben az évtizedben. 2030-ra legalább 32 %-os kötelező uniós megújulóenergia-célkitűzést határoz meg, és intézkedéseket tartalmaz annak garantálására, hogy a megújuló energia támogatása költséghatékony legyen, és egyszerűsítse a megújulóenergia-projektekre vonatkozó adminisztratív eljárásokat. Megkönnyíti továbbá a lakosság részvételét az energetikai átállásban azáltal, hogy lehetővé teszi az önellátást és a megújulóenergia-közösségek létrehozását. Emellett konkrét célokat határoz meg a megújuló energiaforrások arányának 2030-ig történő növelésére a fűtési és hűtési, valamint a közlekedési ágazatban, ahol a megújuló energiaforrások terén elért haladás lassabb, mint a villamosenergia-ágazatban. Megerősíti továbbá a bioenergia fenntarthatóságának biztosítására vonatkozó kritériumokat.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 258. cikke értelmében, ha az érintett tagállam a Bizottság által meghatározott határidőn belül nem tesz eleget az indokolással ellátott véleményben foglaltaknak, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat. Ezenkívül az EUMSZ 260. cikkének (3) bekezdése értelmében a Bizottság keresetet nyújthat be az Európai Unió Bíróságához, hogy pénzügyi szankciók kiszabását kérje azokra a tagállamokra, amelyek nem tettek eleget valamely, jogalkotási eljárás keretében elfogadott irányelvet átültető intézkedések bejelentésére vonatkozó kötelezettségüknek.

forrás: EurópaiBizottság

Előző cikk

Készségek Európai Éve

Következő cikk

Mi történt az ukrán erdőkkel?



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések