FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

10 év +22 millió hektár erdő

Kína erdőterülete 22 millió hektárral nőtt az elmúlt évtizedben – derül ki a Nemzeti Erdészeti Hivatal (NFGA) vasárnap közzétett jelentéséből. A növekedés jelentősen javította az ország ökológiai környezetét, miközben a világ új erdeinek negyedéhez járult hozzá az időszak alatt.

Az ország erdősültségi aránya jelenleg 24,02 százalék, ami az 1949-ben, a Kínai Népköztársaság (KNK) alapításakor mért 8,6 százalékról ugrott meg. Az ország nagyszabású erdősítésre való áttérése során kulcsfontosságú projekteket támogattak, és ezek egyike a Három-Északi Védőövi Erdő.

Az 1978-ban indított projekt Kína északi részén kiterjedt védőövezeteket alakít ki a homokviharok és a talajerózió következményeinek visszaszorítására. A projekt 4,07 millió négyzetkilométeres összterületet fed le, ami az ország szárazföldi területének 42,4 százalékát teszi ki.

1978 és 2023 között Kína erdőborítottsága több mint 10 százalékponttal nőtt, ami a leggyorsabb a világon. Itt található a világ legnagyobb mesterséges ültetvénye is, a Saihanba gépesített erdőgazdaság az északi Hebei tartományban. A Saihanba csodálatos átalakulása a pusztaságból “erdőtengerré” vált, és tükrözi az országnak a környezet javítására tett erőfeszítéseit.

Videok (angol nyelven): Saihanba 1 / Saihanba 2 / Saihanba 3 / Saihanba 4

Hszi Csin-ping elnök az észak-kínai Hebei tartományban lévő Saihanba erdőgazdaságot vizsgálja meg. / Screenshot a CCTV Newsból

A sivatag zöldítése mellett a fák fontos szerepet játszanak a homok és a por megfékezésében is. A Sárga-folyó a világ legtöbb hordalékkal terhelt folyója. Az évtizedeken át tartó faültetéseknek köszönhetően az éves hordalékkibocsátás 400 millió tonnával csökkent.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CGTN

Előző cikk

Júliustól indul az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer

Következő cikk

Fa Forradalom - ciklusokra hangolva




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version