FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kína 2025-ig szóló évi 3,6 Mha-os erdőtelepítési terve

(Reuters: Aly Song)

Kína évente 36.000 négyzetkilométer új erdőt telepít 2025-ig az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a természetes élőhelyek jobb védelme érdekében – mondta egy magas rangú erdészeti tisztviselő.

A fák ültetése évtizedek óta a kínai környezetvédelmi törekvések középpontjában áll, és fontos része annak a tervnek, hogy 2060-ra a szén-dioxid-kibocsátást a nettó nulla szintre csökkentsék.

Az évente fákkal ültetett teljes terület nagyobb, mint Belgium mérete, és Li Chunliang, az Állami Erdészeti és Gyepterületi Bizottság alelnöke “ország zöldítésnek” nevezi.

“2035-re a nemzeti erdők, gyepek, vizes élőhelyek és sivatagi ökoszisztémák minősége és stabilitása átfogóan javulni fog” – mondta Li. Kína célja, hogy 2025 végére 23,04-ről 24,1 százalékra emelje az erdőültség arányát, a héten közzétett ötéves erdészeti és gyepterve szerint. A terv arra figyelmeztetett, hogy Kína erdei és füves erőforrásai nem megfelelőek, különösen az aszályos régiókban északon és nyugaton.

Li úr nem mondta el, hogy milyen típusú fákat ültetnek, de a dokumentum szerint a stratégia részben a “természetes erdőfelújításra” fog támaszkodni, ami azt jelenti, hogy különböző típusú fákat ültetnek a helyi környezetnek megfelelően.

A jelentős ökoszisztémáknak a gyors gazdasági növekedés évtizedeiben tönkretétele után Kína megígérte, hogy “ökológiai biztonsági akadályokat” hoz létre, és teljes területének egynegyedét megvédi az emberi behatolástól. Chen Jiawen, Kína Állami Erdészeti Hivatalának munkatársa szerint az elkövetkező öt évben Kína is bővíti nemzeti park rendszerét, folyosókat hoz létre az élőhelyek széttagoltságának enyhítésére, és tovább fékezi az illegális vadkereskedelmet.

Forrás: abc.net.au, akik a Reutersre támaszkodtak;
SzF: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Használt gépek licitje

Következő cikk

SOE EMK Tanévnyitó




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version