FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Ársapka érkezik a termőföldekre

Májustól megint változnak a földértékesítés szabályai. Már törvény írja elő, hogy az eladási ár az előző évihez képest legfeljebb 10 százalékkal emelkedhet.

A 2013. évi földforgalmi törvény múlt év végi módosítását követően az erdőnek nem minősülő földeknél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) már jogosult vizsgálni a szerződés szerinti vételárat is. (Az előző módosítási csomagban a bérleti díjak esetében kapott erre jogosítványt a NAK.) Újdonság, hogy a föld eladási ára 10 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatja meg az előző évben helyben kialakult szokásos és átlagos forgalmi értéket. Hogy ez valójában mekkora összeg, azt a köztestület által véleményezett, hatósági jóváhagyáshoz kötött ügyletek adataiból reprezentativitást biztosító módon határozza meg a kamara – derült ki a NAK kérdéseinkre adott válaszából. A kamara honlapján az adatok mindenki számára elérhetők lesznek, de egyelőre az előkészületek zajlanak, és az árképzés módszertanról is csak később adnak részletes információt.

Jelenleg csak az értékesíti a földjét, akinek valamiért muszáj

A Népszava Raskó György agrárközgazdászt is megkérdezte, aki szerint: “Az ársapkával az Orbán-kormány a gazdáknak akar jót tenni, ez a társadalmi kör 99 százalékban a kormánypártot támogatja, így voltaképpen a saját csapatukat erősítik.”

A lapnak nyilatkozó gazdák meglepődtek az ársapka bevezetésén, elmondásuk szerint az intézkedés most pont nem lenne indokolt, hiszen a jelentős infláció és az extrém magas bérleti díj miatt a földértékesítés, megállt – minimális a mozgás a piacon, jelenleg csak az értékesíti a földjét, akinek valamiért muszáj.

Gőgös Zoltán, az agrártárca volt államtitkára is elmondta a véleményét, aki szerint az ársapka bevezetésének az oka  az osztatlan közös tulajdonban lévő földek megszerzése lehet, így ugyanis egyesek még viszonylag olcsón, komoly termőterületekhez juthatnak hozzá.

Becslések alapján a mezőgazdasági területek közel fele osztatlan közös tulajdonban van, a kormány szándéka a Népszava elemzése szerint az lehet, hogy a korábban keletkezett közös tulajdonokat felszámolja, illetve megakadályozza, hogy újak keletkezzenek, ezt szolgálhatja az ársapka is.

forrás: Népszava / Index / Agroinform

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Március a barlangok hónapja

Következő cikk

Hatalmas az érdeklődés a tűzifaprogram iránt



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések