FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hatalmas az érdeklődés a tűzifaprogram iránt

A kormány az energia-veszélyhelyzet megoldásának érdekében egységesítette az állami erdőgazdaságoknál kitermelt tűzifa árát. A tavaly szeptember 19-én életbelépő rendelkezés szerint egy háztartás maximum 10 köbméter tűzifát vásárolhat a megszabott hatósági áron. A jelentősen megnövekedett igények rendkívüli kihívások elé állítják az erdészeteket, ugyanis hiába készül terv a kitermelés ütemére, az időjárási körülmények sokszor felülírják a papírformát.

Gőzerővel dolgoznak a Mátrafüredi Erdészet favágói, amire szükség is van, ugyanis még mindig sokan regisztrálnak a hatósági áras tűzifaprogramba a régióban – erre hívta fel a figyelmet az Egererdő Zrt., Mátrafüredi Erdészetének vezetője. Dudás Béla hangsúlyozta, hogy a többszörösére növekedett igények mellett, más körülmény is nehezíti a termelés ütemét. – A fakitermelés ideje télen van. A folyamatos időjárás változás kihívások elé állítja a munka szervezőjét. Napi szinten vezényeljük, szervezzük a fakitermelő brigádoknak az életét. Szerencsére most a tél végével egyre ideálisabbak lesznek a körülmények a fakitermeléshez – mondta.  

Dudás Béla hozzátette, a jelentősen megnövekedett igények miatt hosszabb idő is eltelhet, mire egy háztartáshoz megérkezik a tűzifa. A megrendelések kiszállítása pedig további kihívások elé állítja az erdészetet. – Valóban a szállítókapacitás a szűk keresztmetszet ebben az egészen bonyolult rendszerben. Egy többlépcsős rendszer működteti a lakossági tűzifa kiszolgálást és ebben a szállítási szegmens a leggyengébb láncszem. Örömhír, hogy három új fuvarozó vállalkozót szerveztünk az elmúlt másfél hónapban, közülük már kettő munkába állt és folyamatosan végzi a lakossági kiszolgálást – részletezte.

Az erdészet vezetője azt is elmondta, igyekeznek esővédett helyeken tárolni a kitermelt tűzifát, így csapadékos időben is folyamatos a lakosság kiszolgálása.

forrás: HatvanHírlap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Ársapka érkezik a termőföldekre

Következő cikk

Erdőfelújítás a Csalánosi ParkerdőbenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…