FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CO2-megkötő mesterséges fa

Balra az igazi, és jobbra a kutatók által megalkotott mesterséges fa.

Az eddigi mesterséges fák hiányosságait kijavítva alkothatták meg az eddigi legstrapabíróbb műfát a Rice Egyetem munkatársai, mely még a szén-dioxid megkötésére is képes.

Napjaink egyik legkomolyabb környezeti problémája a fakitermelés, mely olykor olyan területeken is érezteti a hatását, melyet nem is gondolnánk – például a járványok kialakulásával is összefüggésbe hozható tudósok szerint.

Szokás a fára megújuló energiaforrásként is tekinteni, ám egyfelől az újratermelése évekbe telik, másrészt a kitermelés mértéke is egyre komolyabb méreteket ölt, károsítva a természetet is.

Lehet, hogy épp a texasi Rice Egyetem tudósainak felfedezése hoz majd áttörést a területen: kifejlesztettek ugyanis egy olyan különleges fát, mely sokkal erősebb, mint a természetben előforduló, igazi fa. És ha ez még nem lenne elég, képes a szén-dioxidot is megkötni, ezzel segítve a kibocsátások csökkentését.

A Cell Reports Physical Science folyóiratban közölt eredmények szerint a kutatók a fa színt adó részeit eltávolították, így megalkotva egy hierarchikus, porózus struktúrát. Ezt követően beáztatták egy olyan mikrorészecskéket tartalmazó oldatba, ami képes a káros anyagok elnyelésére (fémszerves váz / MOF).

A kutatók az előállítás során egy olyan eljárást választottak, melynek köszönhetően a mesterséges fa szerkezete nagyban hasonlít a természetes fáéra, miközben a szén-dioxidot is megköti – írja az Interesting Engineering.

Sőt: minél több szén-dioxidot nyel el ez a faanyag, annál erősebb lesz.

A kutatók hangsúlyozták: reményeik szerint ez az új, mesterséges fa meglévő technológiákkal is előállítható lesz, és számos területen hasznosítható lesz az építkezésektől a bútorgyártáson át a hagyományos anyagok környezetbarát alternatíváiig.

forrás: hvg 2023-02-27

Előző cikk

Erős erdőművelők erős gépekkel

Következő cikk

Közösségi erdőtisztítás Szombathelyen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések