FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erős erdőművelők erős gépekkel

Erdőben sokkal nehezebbek a körülmények, mint szántón, mások a feladatok is, ezért speciális erő-, illetve munkagépekre van szükség. A Bakó-Fi Kft. a Valkon kínálatára bízza magát.

Önazonos, a helyére, munkájához tökéletesen passzoló család Bakó Lászlóé. Ő maga negyven éve dolgozik erdőkben, mára nagyon komoly szolgáltató vállalkozást fejlesztett fel, bármilyen megbízást magas színvonalon képes teljesíteni, korszerű, nagy termelékenységű gépparkjával. Ennél is fontosabb három szálfatermetű fia, Norbert, László és András, mindegyikük a Bakó-Fi Kft.-ben dolgozik, de nemcsak rutinos kezelőként, sokféle, nagy tudást, gyakorlatot kívánó gépen és a családi cég motorjaiként, hanem sportszerű, szakmai versenyek résztvevőiként is. A fakitermelés világbajnokságának tekintett Stihl Timbersports megmérettetésen Norbert ezüstérmet szerzett 2016-ban Firenzében, László 2014-ben Svájcból tért haza klasszikus fakitermelő verseny csapatviadalának negyedik helyezésével és egyéni hatodikkal az egyik számban. András hazai Timbersports-rendezvényeken indul.


NÉVJEGY
Bakó László (61)
Érsekvadkert, Nógrád megye
Tel: 06 20 585 5474
Hobbi: horgászás
Három felnőtt fiával dolgozik

Szívügyük a megújuló környezet

Kialakult a versenytempóban erdőirtó, tarra vágó, lelketlen csapat képe? Ha igen, nem is lehetne nagyobbat tévedni! A Bakó család szívügyének tekinti az etikus erdőművelést, ha erdészet vagy tulajdonos megrendelésére letermelnek egy területet, utána előkészítik hatékony új telepítésre, hogy minden egyes bükkmakk megeredjen, egyetlen facsemete se pusztuljon el. Noha érdekes lenne bemutatni az elsőként említett tevékenységet, most az utóbbiról lesz szó. (Esőzés után nem tudtunk kimenni a terepre, köszönöm a Bakó-Fi Kft. archív fotóit!)

Ez voltaképpen földművelés, magágy-előkészítés. De mennyire más tuskókkal, bozóttal, sarjnövényzettel teli, hepehupás, alkalmasint erősen lejtős, hegységi terepen, például a Börzsöny legmagasabb régiójában dolgozni, mint egy sík, vízszintes, sima, alföldi öntéstalajú szántóföldön! Mezőgazdasági, akár kiváló traktor nem alkalmas rá. Hiszen van tuskómarás, gyökérszaggatás, gyökéraprítás, bozótirtás, benne akár 20-30 centiméter átmérőjű, különböző keménységű, szilárdságú fatörzsekkel. Már egyedül az erdei mozgáshoz nagy hasmagasság, a kényes szerkezeteken védőburkolat, szűk helyeken ügyes mozgás, kompakt építés, lejtőn jó stabilitás, kis fordulókör, nagy teljesítményű, finoman szabályozható hidraulika, 200-250 lóerő, automatikus sebességváltó és persze összkerékhajtás szükséges. Még ez sem minden… Nem lehet úgy vinni egy hátra felfüggesztett szárzúzót, mintha eke lenne – sokkal jobban rá kell látni, hogy ne essen kár a gépben vagy a kidobált fadarabok miatt emberben, környezetben! Megfordítható vezetőülésű erőgép kell ide!

Az erdőművelés nem csupán favágásból áll, annak szerves részét képezi az új telepítéshez szükséges talajmunkák elvégzése
A Valtra mindent tud az erdőművelésről

Hol kapható ilyen? Bakó Lászlónak régi kapcsolata volt erdészetre szakosodott finn gyártókkal és a Valtra márkát képviselő Valkon Kft. erőgép-kereskedelmi vezetőjével, Jócsák Attilával. Az 1951 óta nagy tapasztalatot felhalmozó, önállóan fejlesztő (például kombinált fogaskerekes-hidrosztatikus, fokozatmentes váltóműve is saját konstrukció) Valtra különleges márka. Minden egyes traktora sok-sok opcióból összeállított, egyéni specifikáció szerint készül, tehát pontosan megfelel a megrendelő igényeinek. Kiváló anyagokból építi nagyon masszív, strapabíró traktorait, és nem szúrópróbaszerűen ellenőrzi minőségüket, hanem valamennyi példányt külön átvizsgál.

Mikor a Bakó-FI Kft.-nek lehetősége nyílt pályázaton támogatást nyerni erdészeti gépekre, 2021-ben meg is jött első Valtrájuk, azóta már kettő van, a T 234 Direct típusból. Kezelője Smart Touch kartámaszon zongorázhat, érintőképernyőkről állít be és ellenőriz mindent, GPS-es automatikus kormányzásra (sok időt, gázolajat spórol meg azzal, hogy nem kell visszamenni kihagyott csíkok miatt) hagyatkozhat. Ülését a kartámasszal együtt hátrafordítva oldalirányban elcsúsztatható kis volánnal kormányoz, alatta megvannak a pedálok is. Egyöntetű a vélemény, hogy Valtrákban nem annyira fárad el az ember, illetve hogy megtérülnek azok a bizonyos extrák. Egyes munkagépek ISOBUS-szal csatlakoznak. A T 234 legkisebb munkasebessége 0,1 km, azaz száz méter per óra, elképzelhető, mekkora vonóerőt képes kifejteni, és milyen érzékenyen irányítható. Persze tud gyorsabban is dolgozni, átlagosan három hektárt tisztít meg vagy készít pásztát újratelepítéshez.

Tökéletesebb már nem is lehetne: talajmunka a Valtrával

A Valtra különleges márka. Minden egyes traktora egyéni specifikáció szerint készül, tehát pontosan megfelel a megrendelő igényeinek.

Nincs lehetetlen

Most már az olasz Seppi márkájú erdészeti zúzók, bozótirtók kerülnek képbe, szintén a Valkon kínálatából. Kiváló minőségű, kopásálló acélból készülnek, élettartamuk hosszú. A Bakó-Fi Kft. állományában egy kicsi, 175 cm munkaszélességű, Miniforst felszín feletti zúzó, két Midiforst 225 DT, kétoldali rotorhajtású, maximum 30 cm vastag törzseket felaprító gép van, illetve egy Seppi Star Fc pásztakészítő. Meg kell tanulni dolgozni velük, nehogy lefullasszák a traktort, vagy a zúzó „torkán akadjon egy túl nagy falat”. Nehéz alkalmas gépkezelőket találni, nem is annyira a tudással van probléma, hanem a szemlélettel, hogy mennyire érzik magukénak az eszközt. Kevés fiatal jelentkezik. Szerencse, hogy László három fia mindenféle munkához professzionális szinten ért. 

A T 234 Directben Smart Touch kartámasz és érintőképernyő segíti a munkát

Mint köztudott, egyetlen műszaki eszköz sem lehet jobb a szervizénél, különösen ilyen nagy igénybevételű munkakörben. Bakó László teljes mértékben elégedett mind a Valtra, mind a Seppi minőségével, strapabírásával és a Valkon szolgáltatásával. Délután telefonáltak, másnap ott volt DHL-lel az alkatrész, még ha Magyarországon nem is volt raktáron. A szervizautó házhoz jön, sőt fel is megy a munkaterületre, akár a Csóványos tetejére.     

Nincs lehetetlen feladat, csak rátermett, elkötelezett emberekre, a célnak megfelelő gépekre és okos cégfejlesztésre van szükség, olyan partnerrel a háttérben, mint a Valkon.

Bakó László teljes mértékben elégedett mind a Valtra, mind a Seppi minőségével, strapabírásával, valamint a Valkon szervizszolgáltatásával is.

forrás: AgrárUnió

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Története legjobb évét zárta a Kaszó Zrt.

Következő cikk

CO2-megkötő mesterséges fa



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések