FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU biogazdasági stratégiája 10 éves

2012. februárjában az Európai Bizottság elfogadta első biogazdasági stratégiáját “Innováció a fenntartható növekedésért – Biogazdaság Európáért” címmel, amelynek célja, hogy gyökeresen megváltoztassa az EU biológiai erőforrások termelésére, fogyasztására, feldolgozására, tárolására, újrahasznosítására és ártalmatlanítására vonatkozó megközelítését.

A stratégia ugyanakkor a következőket is célozta:

  • az élelmiszer- és táplálkozásbiztonság biztosítva legyen;
  • természeti erőforrásaink fenntartható kezelése megoldottá váljon;
  • a nem megújuló, nem fenntartható erőforrásoktól való függőség csökkentése megvalósuljon;
  • az éghajlatváltozás mérséklése és az ahhoz való alkalmazkodás erősödjön;
  • és munkahelyek teremtése Európa-szerte.

Ezek a célkitűzések továbbra is vezérelvként szolgáltak a további uniós biogazdasági intézkedésekhez, például a 2018-ban aktualizált biogazdasági stratégiához, amely a biogazdaság Európa-szerte történő regionális kiépítésére és az ökológiai határok jobb megértésére irányuló fókuszterületeket bővítette.

A Bizottság biogazdasági tudásközpontja és biogazdasági megfigyelőrendszere döntő szerepet játszik a kulcsfontosságú kérdésekkel kapcsolatos tudásbázis kiépítésében és a biogazdaság fenntarthatóság felé való haladásának nyomon követésében az EU-ban és tagállamaiban.

Az EU biogazdasági stratégiájának sikere már tíz tagállamot arra ösztönzött, hogy kidolgozza saját nemzeti biogazdasági stratégiáját, és további hét tagállam jelenleg is dolgozik saját stratégiájának kidolgozásán. Az EU biogazdasági stratégiája keretében megvalósuló jelentős beruházások tovább segítették a bioalapú ágazatok megerősítését és bővítését, különösen a bioalapú iparágak közös vállalkozásán és az azt követő partnerségen, a Circular Biobased Europe-on keresztül.
Mégis további hangsúlyt kell fektetni a biogazdaságban rejlő potenciálra, hogy lehetővé tegye a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóság felé való átmenetet.

Következő lépésként az Európai Bizottság 2018-tól az uniós biogazdasági stratégia aktualizált változatáról szóló előrehaladási jelentést fog elfogadni, hogy számba vegye az elért eredményeket és meghatározza az uniós biogazdasági intézkedések hiányosságait. A jelentés várhatóan 2022 tavaszán jelenik meg.

szerk: Tóth János, forrás: EOS – Európai Fűrészipari Szövetség

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Elkezd működni az ETIC, az Európai Faipari Konföderáció

Következő cikk

Európai Vállalkozásfejlesztési Díj



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések