FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fatermékek a globális biogazdaságban

FAO tanulmány (168 oldal) a fatermékekkel helyettesítési megoldások lehetséges hozzájárulásáról a tartamossági célok eléréséhez.

A 2021-ben nemrég megjelent jelentés kiváló forrásanyag mindazok részére, akik e témával behatóan foglalkoznak. Összefoglalója:

Ez a jelentés az erdészeti termékek (fatermékek) szerepével foglalkozik a fosszilis alapú és üvegházhatást okozó gázok kibocsátásával járó termékek helyettesítésében. Az átfogó cél az, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg az erdészeti termékekkel való helyettesítésnek a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulásának erősítésére.

  • E célból a jelentés először is áttekintést nyújt a biogazdaságról és az erdészeti termékek szerepéről világszerte.
  • Másodszor, példákat mutatunk be a hagyományos és innovatív erdészeti termékekre, és ismertetjük szerepüket a biogazdaságban.
  • Harmadszor, áttekintést nyújtunk a fosszilis tüzelőanyag-alapú vagy -intenzív termékek erdőalapú termékekkel való helyettesítésének környezeti hatásairól és előnyeiről, valamint a helyettesítésnek a tartamossági célok eléréséhez hozzájárulásáról szóló mennyiségi és minőségi ismeretekről.
  • Negyedszer, felvázoljuk az erdészeti termékek jövőbeli globális keresletének és kínálatának dinamikájára vonatkozó jelenlegi ismereteket, valamint a fokozott helyettesítésnek e dinamikára gyakorolt lehetséges hatását.
  • Ötödször, azonosítjuk az erdészeti termékek globális értékláncának hiányosságait.
  • Végül ajánlásokat, illetve következtetéseket fogalmaz meg.

A szerzők: Verkerk, P.J., Hassegawa, M., Van Brusselen, J., Cramm, M., Chen, X., Imparato Maximo, Y., Koç, M., Lovrić, M., Tekle Tegegne, Y. A mű eredeti címe: The role of forest products in the global bioeconomy – Enabling substitution by wood-based products and contributing to the Sustainable Development Goals. Kiadó: FAO on behalf of the Advisory Committee on Sustainable Forestbased Industries (ACSFI).

Forrás: FAO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Településfásítási Program a NEFAG Zrt-nél

Következő cikk

Cégképviselet az EUTR rendszerben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések