FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdők vízháztartása

A 42. Freiburgi Erdészeti és Faipari Téli Kollokvium, Németország legfontosabb éves erdészeti konferenciája keretében nyolc előadás vizsgálta a “Kifogy az erdő a vízből?” témát. A középpontban az aszály erdőre gyakorolt hatásai, az erdő(át)alakítás lehetőségei, az erdőtüzek problémája és a faipar kálváriafával való bánásmódja állt. Ezek mind központi témák az évszázad talán legfontosabb erdészeti kérdése körül: Hogyan maradhatnak fenn erdeink a változó éghajlatban?

Tekintettel az országszerte (FATÁJ pontosítás: európaszerte) látható nagymértékű aszálykárokra, az erdők vízellátásának témája különösen a nem szakavatott közönség figyelmének középpontjában áll. Az állítólagos erdővédők egyik érve az, hogy az erdőgazdálkodás ritkítja az erdőt, és ezáltal növeli a párolgást. A zárt lombkorona ezzel szemben hűti az erdő belső klímáját, és az erdőben tartja a nedvességet. A következtetés szerint csak a gazdálkodási intézkedések szigorú korlátozásával lehet az erdőt felvértezni a növekvő szárazság ellen.

A freiburgi tudósok most éppen az ellenkező következtetésre jutottak: a kutatás és a gyakorlat egyértelmű cselekvési javaslatot dolgozott ki erdeink egészséges vízháztartás érdekében történő kezelésére. A központi megállapítás: az aktív beavatkozás, a fenntartható erdőgazdálkodás, amely bürokráciamentesen és rugalmasan tud reagálni az éghajlatváltozás hatásaira, a legjobb módja annak, hogy erdeink vízháztartása hosszú távon egészséges maradjon. A túl sűrű erdőállományok valójában súlyosbítják az aszály hatásait.

“Erdőink továbbra is szenvedni fognak az aszálytól, és a tiszta állományokat továbbra is át kell alakítani” – mondja Lukas Freise, az AG Rohholz ügyvezető igazgatója – “az olyan jó szándékú intézkedések, mint a fakitermelés leállítása vagy a túl sűrű erdő viszont tovább terheli a vízháztartást, mert a csökkenő csapadék túl nagy része a lombkoronában marad, és nem jut el a talajvízhez vagy az erdő talaján lévő vízfelvevő gyökerekhez” – folytatja Freise.

A freiburgi tudományos eredmények következményeként az AGR követeli, hogy a fakitermelés leállítását azonnal vissza kell vonni, és a jelenleg még mindig nagyon nagy kiterjedésű, alig kezelt és erősen benőtt erdőket Németországban célzottan ritkítani kell a vízfelvevő képesség optimalizálása érdekében, ami a klímaváltozásban egyre fontosabbá válik.

Ezt a DACH régió (Németország, Ausztria/Svájc) kutatási és gyakorlati szakértőinek megállapításai is alátámasztják. A Svájcban végzett terepi kísérletek azt mutatják, hogy a ritkítás jelentősen javítja az erdők vízháztartását. Ezt pedológiai szempontból az is alátámasztja, hogy a vízháztartás és az erdő belső hőmérséklete közötti optimum megteremtése érdekében közepes állománysűrűséget javasolnak.

Az Erdők vízháztartása” című állásfoglalásban a Nyersfa Munkacsoport összefoglalja a freiburgi téli kollokvium megállapításait és a klímaoptimalizált és víztakarékos erdőgazdálkodással kapcsolatos tényeket.

szerk/ford: Tóth János, forrás: AGR 2023-02-23

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Hátizsákban az erdő - pályázati felhívás

Következő cikk

Erdészeti szaporítóanyag-előállítás fejlesztése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések