FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészeti szaporítóanyag-előállítás fejlesztése

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma bejelentette, hogy Biden elnök kétpárti infrastrukturális törvényének finanszírozásának köszönhetően közel 10 millió dollárt fektetnek be az erdészeti faiskolák és az őshonos vetőmagok gyűjtő-rendszerébe.

A teljes támogatásból 4,5 millió dollárt az államok, az amerikai szigetterületek és a nemzetközösségek huszonkilenc létesítményébe fektetnek be az erdei faiskolák korszerűsítése érdekében, 5,3 millió dollár pedig az őshonos magok gyűjtésének és az őshonos növények elérhetőségének növelését segíti elő, hogy helyreállítsák és támogassák a nemzeti erdők és legelők rugalmas (klímastabil) ökoszisztémáit.

Ezek a beruházások hozzájárulnak az állami és magánterületek kapacitásainak kiépítéséhez, hogy megfeleljenek a növekvő erdősítési igényeknek, és kiegészítik a közelmúltban bejelentett 35 millió dolláros beruházást az erdészeti szolgálat faiskoláiba a Nemzeti Erdészeti Rendszer Erdősítési Stratégiájának támogatására (PDF, 7 MB).

“Mivel az erdők országszerte szembesülnek az éghajlati válsággal, az erdőtüzekkel, a természeti katasztrófákkal, valamint a rovar- és betegségkitörésekkel, létfontosságú a faiskolák támogatása, és az egészséges, ellenálló erdők helyreállításához szükséges csemeték iránti igény kielégítése” – mondta Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter. “A Biden-Harris-kormányzat előremutató beruházást hajt végre az ország erdőtelepítési folyamataiba, és biztosítja, hogy rendelkezzünk a szükséges kapacitással az egészséges és ellenálló erdők helyreállításához, amelyeket mindannyian nagy becsben tartunk.”.

A The Nature Conservancy’s Reforestation Hub szerint becslések szerint az Egyesült Államokban akár 146 millió hektárnyi földterület is részesülhetne az erdőtelepítésből. Ez több mint 75 milliárd fa szükségességét jelenti. A jelenlegi termelési szintjük – körülbelül évi 1,4 milliárd – mellett a faiskoláknak (=erdészeti csemetekerteknek) több mint 50 évre lenne szükségük ahhoz, hogy ezt az igényt kielégítsék.

Emellett sok területen a facsemetéknél többre is szükség van. Különösen a tűzvész utáni tájak helyreállításához őshonos fűfélék, virágok és cserjék sokaságára van szükség. Az erdészeti szolgálat közvetlen technikai segítséget is nyújt az erdőtelepítés, a helyreállítás és a természetvédelem javítása érdekében. Ez a technikai segítségnyújtás kiterjed a kormányokra, közösségekre és szervezetekre az állami és magánterületeken, mind az Egyesült Államokban, mind világszerte.

Az idén kiválasztott létesítmények, programok és partnerségek olyan támogatásban részesülnek, amelyet új berendezések vásárlására, az elöregedő infrastruktúra cseréjére, a faiskolák termelékenységét növelő új módszerek alkalmazására és egyéb célokra használhatnak fel. Több törzzsel szorosan együttműködve az Erdészeti Szolgálat támogatást nyújt a meglévő faiskolai programok korszerűsítéséhez.

“Országszerte az állami erdészeti csemetekertek évente mintegy 123 millió facsemetét termelnek, és ennél sokkal többet is tudnak termelni. Ez a kritikus fontosságú új program lehetővé teszi az államok számára, hogy támogassák az erdőtelepítés növekvő igényét, most és a jövőben. A faültetés által létrehozott értékek, köztük az ellenálló tájak, az emberi egészség és a gazdasági lehetőségek mindannyiunk számára nagy hasznot hoznak” – mondta Kacey KC, Nevada állam erdésze és az Állami Erdészek Országos Szövetségének elnöke.

“Az American Forests örömmel látja a kétpárti infrastruktúra-törvényt az erdei faiskolákba történő beruházásokon keresztül megvalósulni” – mondta Brian Kittler, az American Forests erdőfelújításért felelős alelnöke. “Az erdészeti faiskolák kritikus infrastruktúraként segítenek az erdőknek a súlyos erdőtüzek, betegségek és egyéb zavarok utáni talpra állni. Az állami és törzsi faiskolák termelése évek óta csökken. Fejlesztésekkel és kapacitásbővítéssel ezek a faiskolák jobban tudják biztosítani a csemeték sokféleségét, amelyre a törzseknek és a kis (magán)földtulajdonosoknak szükségük van a területek újraerdősítéséhez a biológiai sokféleség, a víz, a gazdasági és kulturális értékek miatt, amelyeket ezek a tájak nyújtanak.”

“A Chicagói Botanikus Kert nagyon örül annak, hogy a kétpárti infrastrukturális törvény révén nagyobb beruházás történik az őshonos magok gyűjtésébe” – mondta Kayri Havens, vezető tudós, az ökológiai és természetvédelmi igazgató. “A Nemzeti Tudományos, Mérnöki és Orvosi Akadémiák a sikeres ökológiai helyreállítás egyik fő akadályaként azonosították az ismert eredetű őshonos vetőmagok elégtelen kínálatát. Több szövetségi ügynökséggel, köztük az USDA Forest Service-vel együttműködve több mint 1700 vetőmaggyűjtőt toboroztunk, képeztünk és alkalmaztunk a Conservation and Land Management Intern Programon keresztül. Ezek a partnerségek egyidejűleg fejlesztik a vetőmaggyűjtő szakemberek káderét és juttatják be az őshonos vetőmagokat a fejlesztési csővezetékbe, hogy kielégítsék nemzetünk helyreállítási igényeit.”

“Az Arbor Day Alapítvány üdvözli az Erdészeti Szolgálatot ezért az okos, célzott befektetésért az amerikai erdőtelepítésbe” – mondta Dan Lambe, az Arbor Day Alapítvány elnöke és vezérigazgatója. “Magánadományozók és erdőtelepítési partnerek támogatásával az Arbor Day Alapítvány 40 millió fa ültetését tervezi a következő évben. Az állami faiskolai kapacitásokba történő beruházások alapvető fontosságúak az éghajlatunkat védő sikeres erdősítési projektek biztosításához.”

A mai bejelentés egy újabb lépés az USDA Forest Service azon erőfeszítéseiben, hogy a történelmi kihívások közepette megvédje és helyreállítsa a nemzeti erdőket és legelőket. Ha többet szeretne megtudni arról, hogy az Erdészeti Szolgálat hogyan fektet be az állami, törzsi, szigeti és nemzetközösségi faiskolákba, látogasson el a weboldalunkra.

Az USDA nap mint nap számos pozitív módon érinti az amerikaiak életét. A Biden-Harris-kormányban az USDA átalakítja az amerikai élelmiszerrendszert, nagyobb hangsúlyt fektetve a rugalmasabb helyi és regionális élelmiszer-termelésre, a tisztességesebb piacokra minden termelő számára, a biztonságos, egészséges és tápláló élelmiszerekhez való hozzáférés biztosítására minden közösségben, új piacok és jövedelemforrások kiépítésére a gazdálkodók és termelők számára az éghajlatbarát élelmiszer- és erdészeti gyakorlatok alkalmazásával, történelmi jelentőségű beruházásokra az infrastruktúra és a tiszta energiaforrások terén a vidéki Amerikában, valamint a minisztériumon belüli egyenlőségre a rendszerszintű akadályok felszámolásával és az Amerikát jobban reprezentáló munkaerő kiépítésével.

szerk/ford: Tóth János, forrás: USDA 2023-02-24

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdők vízháztartása

Következő cikk

Lengyel fűrészipar segélykiáltása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések